Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

'Amsterdamse Startups krijgen onvoldoende steun'

Yannick Fritschy,
29 mei 2015 - 15:47

Nederland is een broedplaats voor start-ups: snel groeiende bedrijfjes geleid door talentvolle onderzoekers en studenten van universiteiten en hogescholen. Hoewel Amsterdam internationaal wordt gezien als de 'hub' waar die start-ups ontspruiten, blijkt de hoofdstad een behoorlijk moeilijk klimaat te bieden. Neelie Kroes, ambassadeur van StartupDelta, praatte daarom dinsdag met een paar jonge ondernemers die onder ACE Venture Lab vallen over de problemen die zij tegenkomen.

'UvA Holding komt afspraken niet na'
Obstakels genoeg, bleek tijdens een rondetafelgesprek tussen Kroes en de jonge ondernemers. UvA Holding, verantwoordelijk voor de financiering van start-ups aan de UvA, zou zich niet aan gemaakte afspraken houden. De universiteit wil volgens de ondernemers een te groot aandeel in de bedrijven en legt de startups ingewikkelde en vergaande eisen op met betrekking tot de licenties die nodig zijn voor de ondernemers om hun bedrijf te kunnen starten en laten groeien.

Daarnaast werd duidelijk dat externe investeerders, zoals de Nederlandse pensioenfondsen, niet happig zijn op investeringen in Nederlands talent. Een Nederlands bedrijf dat kostbare microscopen maakt voor medisch onderzoekers heeft orders van Berkeley en Harvard, maar kan de microscopen niet leveren, omdat ze geen krediet krijgt van de bank. Opmerkelijk, vond Kroes, want de getekende order lag toch al klaar. Het risico voor de bank is dus nihil. ‘Het is ongelooflijk dat Nederlandse investeerders hun pijlen richten op het buitenland, terwijl het talent in Nederland voor het oprapen ligt.’

'Weinig ambitie, geen samenwerking en slecht onderwijs'
De gemeente Amsterdam heeft in 2014 al vergelijkend onderzoek gedaan tussen Amsterdam en andere Nederlandse steden op het gebied van de economische impact van kennisinstellingen. Volgens Jeroen van Duffelen, manager van het ACE Venture Lab, blijkt ook daaruit dat Amsterdam op start-upgebied heel wat kansen laat liggen. Drie fundamentele problemen van kennisinstellingen zouden daaraan ten grondslag liggen. Volgens Van Duffelen zijn de doelstellingen verre van ambitieus, werken de verschillende partijen nauwelijks samen en is er te weinig ondernemerschapsonderwijs op de bèta- en medische faculteiten.

Om de beginnende ondernemers wat meer in het zadel te helpen, reikte Kroes een cheque van 100.000 uit aan vier start-ups van ACE Venture Lab: de medische bedrijfjes Caelus en Haermonics, nanotechnologie-start-up Quantis en Innoseis, dat bedrijven zuiniger laat omgaan met energie.