Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Volkskrant-IISG scriptieprijs naar UvA-alumnus

Dirk Wolthekker,
12 december 2011 - 13:07
De Volkskrant-IISG Scriptieprijs voor geschiedenis is dit jaar gewonnen door Joppe van Driel, oud-bachelorstudent natuur- en sterrenkunde. Van Driel, die zijn master deed aan de Universiteit Utrecht, wint met zijn masterscriptie 'Enlightening the matter of science. The anti-materialistic Enlightenment philosophy of Jean de Castillon (1709-1791)’ een bedrag van 1500 euro.

Met zijn scriptie wil Van Driel laten zien dat het onderscheid dat de Britse historicus Jonathan Israel heeft aangebracht tussen de ‘radicale’ en de ‘conservatieve’ Verlichting kunstmatig is. Het feit dat Van Driel zich tegen de eminente Britse historicus keert maakt de scriptie tot een gedurfde onderneming, meende de jury.

Vergeten schakel
Aan de hand van de beschrijving van het leven en vooral het werk van de filosoof Jean de Castillon zette de laureaat uiteen dat de achttiende-eeuwse wetenschap vooral moet worden gezien als een domein dat ‘in beweging’ was en dat de Verlichting zeker niet als een voorportaal van het modernisme mag worden beschouwd. Hij toont bovendien aan dat Castillon een vergeten schakel vormt tussen de verlichtingsdenkers en Kant.

Volgens het jury rapport is de scriptie bijzonder helder geschreven en toont deze een passie voor het schrijven over dit onderwerp. De scriptie leverde ‘een lovenswaardige historische analyse op van de wetenschapsfilosofie, beschreven tegen de achtergrond van de internationale carrière van Castillon'.

De prijs, vorig jaar in het leven geroepen ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG), werd op 8 december uitgereikt. Van Driel is momenteel als promovendus verbonden aan de Universiteit Twente, waar hij een onderzoek doet naar de geschiedenis van de chemie in Nederland in de tweede helft van de achttiende eeuw.