Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Robbert Dijkgraaf Essayprijs over relatie wetenschap en media

Een van onze redacteuren,
5 oktober 2013 - 07:44
Folia en dagblad Het Parool schrijven dit jaar wederom de Robbert Dijkgraaf Essayprijs uit. Hiervoor roepen ze Amsterdamse wetenschappers, studenten en alumni op een essay te schrijven over het thema Iedereen in de media; de wetenschap anno 2013. Het winnend essay verschijnt zowel in Folia Magazine als Het Parool en de schrijver ontvangt een kunstwerk van een afgestudeerd talent van de Rietveldacademie.

Het is de tweede editie van de competitie, die in het leven werd geroepen toen wis- en natuurkundige Robbert Dijkgraaf Amsterdam vorig jaar voor het Amerikaanse Princeton verruilde. ‘Dijkgraaf heeft als vicevoorzitter van het bestuur van Folia Civitatis veel voor ons betekend, door zich hard te maken voor de onafhankelijke universiteitsjournalistiek,’ aldus Jim Jansen, hoofdredacteur Folia Magazine. 'Ook Het Parool was hem dankbaar voor zijn tomeloze inzet voor wetenschap in de stad, onder meer als president van de KNAW. Gezamenlijk wilden we hem dus een cadeau geven, maar het mocht niets wegen, want hij had zijn koffers voor de VS al gepakt. Zo kwamen we uit op een essayprijs in zijn naam.

Popularisering
Dit jaar staat de relatie tussen wetenschap en media centraal, om schrijvers uit te dagen na te denken over popularisering van wetenschap. Jansen: ‘Wetenschap is nu populairder en toegankelijker dan ooit. Bij De Wereld Draait Door, op het Discovery Festival en de Universiteit van Nederland komen wetenschappers steeds dichter naar de burger toe. Het is mooi dat iedereen daardoor in staat is te leren en gefascineerd te raken door wetenschap. Aan de andere kant kun je je afvragen of het wel goed is om tien jaar onderzoek terug te brengen tot twee catchy quotes aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk. Het onderwerp leent zich dus bij uitstek voor beschouwing.’

De prijs wordt op 26 november uitgereikt door Robbert Dijkgraaf en diens studievriend en juryvoorzitter, hoogleraar theoretische natuurkunde Erik Verlinde, tijdens het Amsterdamse Gala van de Wetenschap in de Stadsschouwburg. Die avond staat de Stadsschouwburg in het teken van wetenschap, waarbij Amsterdamse toponderzoekers uit verschillende disciplines een update geven van veelbelovende ontwikkelingen op hun vakgebied.

Essays van 800 tot 900 woorden kunnen voor 12 november worden gemaild naar redactie@folia.nl.