Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
wetenschap

Nobelprijs geneeskunde voor winnaar Heinekenprijs

Dirk Wolthekker,
3 oktober 2011 - 16:01
Betreft
Deel op
De Amerikaans-Canadese celbioloog Ralph Steinman heeft postuum de Nobelprijs voor de geneeskunde gewonnen. Dat heeft het Nobel Instituut vandaag bekendgemaakt.

Steinman, die op 30 september op 68-jarige leeftijd stierf aan de gevolgen van pancreaskanker,  moet de prijs delen met Bruce Beutler en Jules Hoffmann. Steinman ontving vorig jaar nog de Heinekenprijs voor de Geneeskunde voor zijn ontdekking van de rol van dendritische cellen in het immuunsysteem. Voor dezelfde ontdekking krijgt hij nu de Nobelprijs. Steinman was werkzaam aan Rockefeller University in New York, een universiteit die uitsluitend biomedisch onderzoek verricht.

Het onderzoek van Steinman richtte zich op zogenoemde ‘dendrieten’. Wanneer ziekteverwekkende bacteriën of virussen ons lichaam binnendringt, rukken T-cellen uit om ze te vernietigen, terwijl B-cellen antilichamen produceren. Lange tijd was echter onbekend hoe deze afweerreactie op gang kwam. Totdat Steinman in 1973 samen met celbioloog Zanvil Cohn een geheel nieuw soort cel ontdekte: de dendritische cel, zo genoemd omdat hij zijn celoppervlak kan vergroten door vele uitlopers (dendrieten) te laten aangroeien.

De dendritische cellen zijn zo gevoelig dat ze precies registreren wat er gaande is in de organen waarin ze zich bevinden. Op grond hiervan regisseren ze of de reacties van T-cellen en B-cellen moeten worden versterkt, afgezwakt of aangepast. Cellen die het lichaam bedreigen moeten immers worden geweerd, maar er mag geen afweerreactie optreden tegen iets onschuldigs of tegen het eigen weefsel.

De Nobelprijzen worden op 10 december, de sterfdag van naamgever Alfred Nobel, uitgereikt. Steinmans prijs zal worden uitgereikt aan zijn nabestaanden.
Lees meer over