Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Het populaire multitasken, het doen van verschillende dingen tegelijkertijd, is slecht voor de creativiteit. Het zogenoemde ‘werkgeheugen’ van mensen raakt erdoor overbelast, waardoor denkprocessen worden belemmerd en informatie minder lang kan worden vastgehouden.Tot die conclusie komt hoogleraar arbeids- en organisatiepsychologie Carsten de Dreu in een onderzoek dat hij heeft gedaan samen met andere onderzoekers van de UvA en van de Rijksuniversiteit Groningen. Ze hebben hun bevindingen gepubliceerd in het vaktijdschrift Personality and Social Psychology Bulletin.

Werkgeheugen en bewust kunnen denken is volgens de onderzoekers een belangrijke voorwaarde om creatief te denken en te doen. Een groter werkgeheugen stelt mensen in staat om informatie langer vast te houden, te combineren, en ook om meer doelgericht te werken. ‘Om creatief te kunnen zijn is het dus belangrijk dat het werkgeheugen niet teveel wordt belast met irrelevante taken en dat alles wat het werkgeheugen beperkt, zoals vermoeidheid en tijdsdruk, zoveel mogelijk wordt vermeden, ’ schrijven de onderzoekers.

Cellisten
Voor het onderzoek verrichtten deelnemers in verschillende experimenten creatieve taken. Zo moesten zij creatieve oplossingen bedenken voor complexe problemen, of originele ideeën bedenken tijdens een korte brainstormsessie. In één van de experimenten werden semiprofessionele cellisten gevraagd om een aantal korte improvisaties te spelen, die later beoordeeld werden op originaliteit. Het bleek dat wanneer deelnemers moesten multitasken, en dus hun werkgeheugen tijdelijk overbelast werd, zij niet langer in staat waren om creatieve oplossingen te bedenken. Ook bleek dat semiprofessionele cellisten minder creatieve improvisaties maakten naarmate zij minder werkgeheugen beschikbaar hadden. Tenslotte bedachten mensen met een groter werkgeheugen meer originele ideeën tijdens de brainstormsessie.