Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Schropferoval (cc, via Pixabay)
wetenschap

Weg met zwarte zonnepanelen. Straks past de kleur bij de omgeving

Dirk Wolthekker,
24 augustus 2017 - 14:06

Als het aan de onderzoekers van UvA, Energieonderzoek Centrum Nederland en lichtonderzoekscentrum Amolf ligt zijn de donkerblauw-zwarte zonnepanelen binnenkort verleden tijd. Ze hebben een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee de panelen heldergroen kunnen worden gemaakt en onzichtbaar in een grasveldje kunnen worden ingepast.

De natuurkundigen, onder wie hoogleraar fysica Albert Polman, hebben deze techniek ontwikkeld zonder dat het rendement van de panelen noemenswaardig naar beneden gaat: de stroom in de zonnecel wordt slechts met tien procent verlaagd. Het onderzoek is gepubliceerd in het online tijdschrift Applied Physics Letters.

 

De ontwikkeling van zonnepanelen richtte zich de afgelopen jaren vooral op het maximaliseren van het rendement: commerciële panelen zetten ongeveer 22 procent van de energie van zonlicht om naar elektriciteit. Om dat te bereiken wordt de oppervlakte van de zonnecellen voorzien van een speciale coating waarmee het zonlicht zo efficiënt mogelijk wordt opgevangen, maar waardoor de panelen een donkerblauw of zwart aanzien krijgen.

 

Dakpannen

Om de panelen van een groene kleur te voorzien maakten de onderzoekers gebruik van het effect van de weerkaatsing van het licht waarbij miniscule deeltjes (nanodeeltjes) silicium betrokken zijn. De grootte van die zogenoemde nanodeeltjes kan zo worden aangepast dat de opgevangen kleuren veranderen en daarmee ook de kleur van zonnepanelen. De onderzoekers gebruikten dit principe ook om zonnepanelen te ontwikkelen met andere kleuren. Ze wisten door het combineren van deeltjes van verschillende diameters zelfs een wit zonnepaneel te maken.

 

Idealiter wordt het zonnepaneel zo een bouwmateriaal dat in de bebouwde omgeving kan worden gebruikt. Rode panelen kunnen dakpannen vervangen, witte panelen kunnen als wandplaten worden gebruikt. En als groene zonnepanelen in de natuur geplaatst worden, vallen ze niet meer op in hun omgeving.

 

Zie hier voor de publicatie in Applied Physics Letters.