Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
wetenschap

Vermoeidheidstherapie diabetespatiënten slaat aan

Willem van Ewijk,
25 april 2017 - 06:45
Deel op

Onderzoekers van het AMC hebben ontdekt dat de online gedragstherapie van het NKCV helpt tegen chronische vermoeidheid bij patiënten met diabetes type-1.

Veertig procent van de patiënten met diabetes type-1 is chronisch moe, maar tot voor kort bestond er nog geen effectieve behandeling tegen die vermoeidheid. Het Nederlands Kenniscentrum Chronische Vermoeidheid ontwikkelde een online gedragstherapie waarmee de vermoeidheidssymptomen moeten worden tegengegaan.

 

De therapie richt zich op gedachten en gedrag die de vermoeidheid in stand kunnen houden en probeert deze tegen te gaan door een combinatie van online opdrachten en gesprekken met een therapeut. Zo leren patiënten hun activiteiten beter over de dag te verspreiden en hun slaappatroon te verbeteren.

 

‘Wandelen is bijvoorbeeld goed om de vermoeidheid tegen te gaan,’ zegt Hans Knoop, een van de onderzoekers, ‘maar je ziet dat veel patiënten in een keer heel veel beweging en acitviteiten gaan plannen waardoor ze weer vermoeid worden. De therapie leert ze dat gelijdelijk op te bouwen.’

 

The Lancet 

Op basis van onderzoek onder honderdtwintig patiënten zeggen AMC-onderzoekers dat deze therapie, die Dia-Fit wordt genoemd, effectief is. De helft van de zestig patiënten die de therapie kreeg was na vijf maanden minder moe dan de patiënten die het programma niet hadden gevolgd. Driekwart viel zelfs niet meer in de categorie ‘ernstig moe’.

 

Het onderzoek is vandaag gepubliceerd in The Lancet Diabetes & Endocrinology. Het NKCV wil de therapie opnemen in haar reguliere zorgaanbod en hoopt dat die ook door andere ziekenhuizen wordt overgenomen.