Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Kilian Evang (cc, via Flickr)
opinie

Leertijd

Hadjar Benmiloud,
27 augustus 2015 - 11:37
Deel op

Wetenschappers zeggen dat je efficiënter leert wanneer je nieuwe dingen doet. Dan leer je misschien wel nooit meer zoveel als in je eerste jaar… waarin je ieder geval een paar van, zo niet al deze dingen gaat meemaken:

De eerste keer dat je zonder je ouders meer moet doen dan alleen ergens slapen en jezelf ademend houden – als je dingen niet goed voor jezelf regelt, slaap je helemaal nergens meer. Slaap je voor de eerste keer bij een vage kennis van een vage vriend omdat je kamer te duur was, onvindbaar is of het lokaas van oplichters blijkt te zijn… Slaap je voor het eerst met iemand die je daar eigenlijk niet leuk genoeg voor vindt, omdat je geen geld meer hebt voor de nachtbus. Of slaap je voor het eerst helemaal niet, omdat je vergeten was te leren voor je tentamen. (Of gewoon om een andere domme reden natuurlijk, wat voor niet-slapen eigenlijk altijd de beste reden is.)

Vergeet tussen al dat leren door niet naar je colleges te gaan

Even belangrijk is die eerste keer dat je je verslaapt voor een belangrijke afspraak maar geen smoesje bedenkt omdat je beseft dat je daar te oud voor bent. De eerste keer dat iemand in je groepje iets niet doet – en je daar tóch volle verantwoordelijkheid voor moet dragen, omdat dat nu eenmaal zo werkt in een grote-mensen-participatiemaatschappij. Nooit vergeet je die eerste superpijnlijke keer dat je knallende ruzie hebt met (een van je) ouders, maar merkt dat je niet eens meer gelijk wilt krijgen. Je mist ze. Of die eerste keer dat je je realiseert dat je nog helemaal niet zo volwassen bent – en dat voorlopig ook niet van plan bent te worden. De eerste keer dat je de ergste bijbaan ooit aanneemt en daardoor nog beter weet wat je daarna wél wilt gaan doen. Fouten maken is onmogelijk, want daar leer je van. Toch een kleine tip: vergeet tussen al dat leren door niet naar je colleges te gaan.