Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
opinie

De laatste regenten

20 maart 2015 - 11:00
Deel op

We wandelden door het Oost-Indisch Huis en terwijl het hout kraakte onder onze voetstappen, hoorden we wat gewichtige stemmen spreken. Het geluid volgend kwamen we uit bij De Kamer des Heeren XVII, waar de deur op een kiertje stond. We gluurden naar binnen, de Vaderlandse geschiedenis in. Dit was eens het hoofdkwartier van de VOC, we zagen nu wat eens de bestuurskamer was. Hier kwamen de heren uit alle gewesten bijeen om de koers uit te zetten en de centen te verdelen, met een mentaliteit waar sommige leiders nog vol weemoed naar terugverlangen. Dat begrijpen wij best: wie wil er nou niet tegen een mosgroene achtergrond met ganzenveer op perkament een bestuursbesluit bekrachtigen met een sierlijke handtekening?

sefa

Als iemand weet dat dit de kamer der kamers is van de multinational der multinationals, dan toch zeker de jongens en meisjes die binnen afzienbare tijd vanuit boardrooms over onze wereldsteden zullen uitkijken. Met gevoel voor historie koos SEFA de locatie voor haar fotoshoot uit. Dit was de uitstraling die ze zochten. Op de achtergrond de kaarten van de handelsstad, met de attributen die de weledele voorvaders ook al gebruikten. Alle bestuursleden hebben hun meest vastberaden blik opgezet, zodat er aan hun competentie niet te twijfelen valt. Zoals de VOC de wereldzeeën overheerste, zo managen zij SEFA – de studievereniging economie van de UvA.

SK-A-3459 De regenten van het Tuchthuis te Middelburg, Allaert van Loeninga, 1643

Als we uit de bestuurskamer weglopen, proberen we dat zo zacht mogelijk te doen, hopend dat het hout zo min mogelijk kraakt. Het perkament is volgeschreven, de vergadering afgelopen. Wij denken aan al die keren dat er heren werden geportretteerd: het statige en voorname uiterlijk, de warmkleurige kamers, de achteloze vanzelfsprekendheid. Als we buitenkomen, realiseren ons wat er is veranderd: koningsgezinde stropdassen zijn na de 17e eeuw weer in de mode gekomen onder regenten, in De Kamer des Heeren zien we nu ook een enkele vrouw en de terminologie is wat verengelst. Maar die eeuwenoude mentaliteit, die zit nog steeds als een donkerblauw maatpak.

sefa-2

Lekker Stereotyperen is te volgen op tumblr en Facebook. Zelf een stereotype gespot dat aandacht verdient? Mail lekkerstereotyperen@gmail.com!