Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | De kleffe jaren zijn voorbij

Henk Strikkers,
17 januari 2017 - 12:53

Van HvA-rector Huib de Jong hadden we het wel verwacht. De afgelopen jaren waren er al nauwelijks kosten die op zijn naam werden gedeclareerd door het College van Bestuur. Maar wat is er gebeurd met het gemak waarmee de rest van het CvB geld uitgaf?

Uit de bestuursdeclaraties van de eerste helft van 2016, die deze week bekend werden gemaakt, komt een totaal ander beeld naar voren dan uit de bonnetjes van de jaren ervoor. Geen flesjes water meer uit de minibar, geen broodjes meer, geen cappuccino’s meer, zelfs geen velletjes postzegels meer. De soberheid lijkt te hebben toegeslagen in het Maagdenhuis. Waar de totale som van declaraties in 2013 en 2014 nog ongeveer twee ton per jaar was, was dat in de eerste helft van vorig jaar nog niet eens 40.000 euro. En de verwachting is dat het nog verder zal dalen, nu Hans Amman de dienstauto eind vorig jaar inruilde voor de streekbus en collegevoorzitter Geert ten Dam enkel nog bonnetjes voor een lekke band of een kapotte fietsketting zal indienen.

De kleffe boterhammen uit zak zijn vervangen door handgesneden dikke en daarmee duurdere sneden brood

Dat is maar goed ook, want als het College van Bestuur de flatbreads, lasagnes en pita’s köfte van nieuwe cateraar Cormet zou declareren, dan is het einde zoek. Het geweeklaag dat samenhangt met het inhuren van een nieuw cateringbedrijf spitst zich dit jaar toe op de prijzen. De koffie is prijziger geworden, de kleffe boterhammen uit zak zijn vervangen door handgesneden dikke en daarmee duurdere sneden brood en ook de goedkope soep-optie lijkt in 2016 zijn achtergebleven.


Hier en daar hoorden we mensen smiespelen dat ze nu toch wel spijt hadden van hun stem bij het UvA-referendum. Hadden ze immers niet in groten getale voor het oranje model gestemd, maar voor geel of groen, dan hadden ze zelf nog inspraak gehad op wat die cateraar hen uitserveerde. Het lijkt er met deze uitslag van het referendum echter op dat er in de daadwerkelijke machtsverhoudingen op de UvA weinig zal veranderen. Gelukkig komt er waarschijnlijk wel een Senaat, waarin de grote thema’s van de universiteit besproken zullen worden. Het eerste onderwerp op het menu laat zich gemakkelijk raden: waar zijn onze kleffe boterhammen gebleven?