Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: De geograaf van Johannes Vermeer
opinie

Aynan | Nieuwe vensters

Asis Aynan,
6 oktober 2016 - 08:21

Emeritus-hoogleraar Gloria Wekker is nu vooral beroemd als voorzitter van de commissie Diversiteit van de Universiteit van Amsterdam. De commissie die zij voorzit, heeft er flink van langs gekregen na het bekendmaken van haar voorlopige aanbevelingen. Er werd onder meer schande gesproken van de voorgestelde verplichte cursus diversiteit.

Het aantal reacties, de felheid en het volume van het geschreeuw intrigeren en zijn tegelijkertijd gênant. Waar komt het verzet en de bijhorende stortvloed vandaan? Het is moeilijk daar de vinger achter te krijgen. Wel geven de luidruchtige en ontactische tegenstanders de commissie-Wekker onbedoeld gelijk, want het is een schreeuw om een cursus diversiteit.

 

Diversiteit geeft niets anders aan dan dat we in een wereld leven met een oneindige verscheidenheid. Wat is er mis mee om daar enige uren op de academie aan te besteden om de levensuniversiteit beter te begrijpen?

Diversiteit op de HvA is een prachtig en leerzaam vak

Bij ons, op de opleiding Sociaal Juridische Dienstverlening (HvA), wordt sinds jaar en dag het vak diversiteit onderwezen. Het wordt komend leerjaar zelfs verzwaard en het verhuist naar het tweede jaar. In de cursus worden uiteenlopende definities en interpretaties van cultuur bediscussieerd. Ook wordt studenten vocabulaire bijgebracht zoals individualisme, collectivisme, masculien en feminien, en studenten maken kennis met ideeën van prominente sociologen als Hall en Hofstede. In de klas wordt gedebatteerd over achtergrond, agisme, beschavingsladders en seksualiteit met behulp van zelfgeschreven casussen. Het is een prachtig en leerzaam vak waar onnodige oogkleppen afvallen en nieuwe vensters op de wereld opengaan.

 

Toen ik filosofie studeerde aan de UvA volgde iedere student Geesteswetenschappen verplicht het vak wetenschapsfilosofie. Het is in wezen een cursus diversiteit; in hoorcolleges en werkgroepen wordt studenten de verscheidenheid van de geesteswetenschappen bijgebracht. Onder meer het schitterende boek van filosoof en recensent Michiel Leezenberg met op de cover het schilderij De geograaf­ van Johannes Vermeer werd gebruikt.

 

Een cursus diversiteit naar het voorbeeld van wetenschapsfilosofie, waarin de breedte van het leven wordt getoond, zou een geschenk zijn voor de toekomstige arbeider/zelfstandige met een universitair diploma.