Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Kremlin (cc)
opinie

Aynan | Mohammed Erdogan

Asis Aynan,
8 september 2016 - 08:02

Op de website van Elsevier schreef columnist en hoogleraar Afshin Ellian het stuk waarop je kon wachten. In de column wordt de Marokkaanse Nederlander een bot toegeworpen en braaf geaaid, omdat hij zich niet voor het politieke karretje van het achterland laat spannen, zoals een deel van de Turkse Nederlanders heeft gedaan. In diezelfde Elsevier schreef ik enkele maanden geleden dat een van de gevolgen van migratie de veelheid aan misverstanden is. Dit soort verkeerde interpretaties staat ook in de column van Afshin Ellian.

We mogen van een hoogleraar Encyclopedie (!) iets meer verwachten. Wat is dat toch met die bewakers van academische waarheden? Enkele maanden geleden ging ik in debat met een Vlaamse professor Identiteit over de berbercultuur in de Lage Landen. Hij moest bekennen dat hij zich pas die middag een paar uurtjes in de materie had verdiept. Is het publieke podium zo aantrekkelijk?

De Marokkaanse koning en diens regering zijn nog nooit zo invloedrijk geweest

Het is niet waar wat Ellian schrijft, dat de Marokkaanse overheid weinig invloed heeft op haar ‘onderdanen’ alhier. Voorbeelden te over, laten we ons beperken tot vooraanstaande Nederlanders die vastzitten in dat dictatoriale Marokkaanse web. Enkele jaren geleden zat Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib in een vage hervormingscommissie, die nota bene werd voorgezeten door de Marokkaanse dictator/koning Mohammed 6. Gerespecteerd Kamerlid Ahmed Marcouch tikte deze zomer in de Volkskrant organisaties die zich inzetten voor Turkse Nederlanders op de vingers, omdat zij zich achter president Erdogan schaarden. Marcouch danste zelf enkele jaren geleden een ballet voor de dictator van Marokko en noemde hem een revolutionair.

 

Burgemeester van Rotterdam en toekomstig staatsman Ahmed Aboutaleb gebruikt Marokko maar al te graag als het over zijn armoedige jeugd gaat, maar heeft nooit ‘rot toch op!’ gezegd tegen de Marokkaanse alleenheerser, die een koning is in het overtreden van de mensenrechten.


Het dieptepunt van het jaar staat op naam van ’s Neerlands komiek Najib Amhali: die stond bij een bezoek van de Marokkaanse dictator aan Amsterdam klaar met een liefdesbloem. De Marokkaanse koning en diens regering zijn nog nooit zo invloedrijk geweest.