Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
opinie

De Week | Blockbuster

Henk Strikkers,
21 juni 2016 - 14:00

Volgende week is de Roeterseilandcampus van de UvA drie dagen lang het decor van opnames van stuntscènes van de Amerikaanse actiekomedie The Hitman’s Bodyguard. Een week later komen onder meer Samuel L. Jackson, Ryan Reynolds en Barry Atsma zelf naar Amsterdam voor de opname van de dialogen. Wat een verademing moet dat zijn aan de UvA, waar dialogen alleen nog maar buiten het zicht plaatsvinden en veelal zijn ingeruild voor het steken van dolken in ruggen.

Deze week vielen er weer vier slachtoffers, in de persoon van godfather Atzo Nicolaï en zijn compagnons van de UvA Raad van Toezicht. Ironisch genoeg was het juist de medezeggenschap die klaarblijkelijk voldoende naar de Hollywood-klassieker keek en het citaat ‘There comes a time when the most humble of men, if he keeps his eyes open, can take his revenge on the most powerful’ in de praktijk bracht. De studenten en medewerkers wachtten rustig hun kans af om wraak te nemen op de man die in hun ogen solde met wat UvA en HvA wilden, namelijk een snelle splitsing.


Die splitsing kan een eerste begin zijn van de decentralisering, waartoe de commissie democratisering & decentralisering deze week een aanzet gaf met een schrijven dat we een groenboek met vier vergezichten voor de universiteit van de toekomst zouden kunnen noemen. Daarbij blijven weinig heilige huisjes overeind: zelfs de faculteiten en het College van Bestuur ontkomen niet aan de snoeischaar van de commissie waarin maar liefst drie GroenLinksers zetelen.

 

Voor de liefhebbers van politiek gekonkel en andere UvA-gerelateerde actiekomedie is er echter ook goed nieuws. Eén van de vier scenario’s is immers een voortzetting van de status quo, met de invoering van Kafka-brigades die als waren ze Bill Murray en Dan Aykroyd alle overbodige regelgeving mogen weg-ghostbusterren.


Bij de HvA waren ze daarin iets te fanatiek. Toen de numerus fixus bij de opleidingen communicatie en media, informatie & communicatie een aantal jaren niet werd gehaald, besloot men hem maar af te schaffen. Gevolg is dat er dit jaar meer dan elfhonderd aanmeldingen waren voor de studies die volgens de studiebijsluiter toch al niet bepaald een goede voorbereiding vormen op de arbeidsmarkt. Slechts 60 procent van de afgestudeerden van beide richtingen vindt een baan op niveau en de arbeidsmarktprognose is ‘slecht’. Niet bepaald ‘an offer you can’t refuse’.