Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Cover van het onderzoek naar Docenten van het Jaar
opinie

De Week | Recept voor ophef

Henk Strikkers,
24 mei 2016 - 09:51

Men neme een onbekend onderzoeksbureau dat graag naamsbekendheid wil verwerven. Voeg daaraan toe een handjevol docenten met enig aanzien, zeg Docenten van het Jaar, en spreek vervolgens met hen een uurtje over hun collega’s. Laat het al gepubliceerde rapport nog een halfjaartje op de plank liggen en plug het vervolgens bij een krant zonder wetenschapsredactie. Ta-daa! Uw flutonderzoek is klaar; ophef gegarandeerd!

Dat recept van een Zwols bedrijfje leidde deze week tot de kop ‘Derde van docenten op universiteit geeft slecht les’. De tien docenten van het jaar die meewerkten waren er als de kippen bij om zich te distantiëren van het artikel, maar het kwaad was al geschied. ‘s Lands docenten, niet per se de meest onomstreden doelgroep, stonden er gekleurd op.

 

Was het daar maar bij gebleven, maar de ononderbouwde of slechte onderzoeken vlogen ons deze week om de oren. ‘75 procent van de studenten betaalt te veel huur,’ zo meldde de Landelijke Studentenvakbond op basis van een site waar mensen kunnen kijken of ze te veel huur betalen. Dat alleen studenten die bij huisjesmelkers wonen die test invullen, liet men even achterwege. Of: ‘1 op de 6 allochtone stagiairs wordt gediscrimineerd.’ Op de vraag hoeveel allochtonen en autochtonen de enquête invulden, liet Studentenbureau weten ‘dat het waarschijnlijk dezelfde verhouding is als in het hoger onderwijs’.

 

Gelukkig waren er ook nog cijfers die wel te vertrouwen zijn: de opkomstcijfers van de studentenraadsverkiezingen aan de UvA bijvoorbeeld. Die waren met 19,7 procent weer niet om over naar huis te schrijven. Ter vergelijking: in Tilburg stemde dit jaar 49 procent van de studenten en in Nijmegen, waar studenten deze week kunnen stemmen, schommelt de opkomst steeds rond de 35 procent.

 

De gegeven verklaringen van de lage opkomst aan de UvA zijn talrijk: door de vele locaties zouden studenten moeilijker te bereiken zijn, de partijen voeren niet genoeg campagne, door de bachelor- en masterstructuur stemmen alleen maar tweede- en derdejaars, de medezeggenschapsraad heeft niet genoeg te zeggen, er is geen goede mobiele stemapplicatie en ga zo maar door. Misschien is het ook wel zo dat de docenten aan de UvA zo goed zijn dat er niets te klagen is, maar daar is nog geen goed onderzoek naar gedaan.