Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Update: Toplessprotest tijdens open dag HvA om bannen Folia's

12 maart 2016 - 10:33

UvA-studente Matilda Medard protesteerde topless tegen het bannen van Folia uit enkele gebouwen van de Hogeschool van Amsterdam (HvA). Vanochtend deelde ze tijdens de open dag van de HvA Folia's uit. Dit deed ze met ontbloot bovenlichaam.

Aan het begin van de ochtend stond Medard in het Kohnstammhuis, waar de open dag van de faculteit Onderwijs en Opvoeding plaatsvindt. Even later ging ze naar het Wibauthuis van de faculteit Maatschappij en Recht.

 

Aanleiding voor de actie was het besluit van twee HvA-faculteiten om tijdens de open dag de nieuwste Folia-editie uit de bakken te halen omdat de cover aanstootgevend zou zijn. Op de cover staat een ontblote vrouwentorso onder de kreet ‘Gewoon, borsten’.

 

De foto verwijst naar een stuk over de Boobie Bible, een initiatief het Feminist Committee (FemCom), een groep feministische studentes aan de Universiteit van Amsterdam, waar ook Medard lid van is. De Boobie Bible is een verzameling foto’s van ontblote boezems die gemaakt is om het taboe op borsten te doen verdwijnen.

'Ik ben de oorzaak van dit gedoe'

Hart onder de riem

De HvA liet Medard haar gang gaan. 'Het is belachelijk dat een hogeschool een tijdschrift bant om imagoschade te voorkomen,' zei Medard tijdens het uidelen van de Folia's. 'Veel mensen steken me een hart onder de riem en zeggen dat ze het een topactie vinden. Anderen durven niet eens naar me te kijken, terwijl die gêne dus nergens voor nodig is.'

 

Toen Medard naar het Wibauthuis ging werd ze persoonlijk verwelkomd door Jean Tillie, voorzitter van de faculteit Maatschappij en Recht, een van de faculteiten waar de Folia's zijn weggehaald. 'Ik ben de oorzaak van dit gedoe,' zei Tillie tegen Medard. De twee stonden een moment ontspannen met elkaar te praten. 'Ik denk dat de HvA nu ook wel door heeft dat dit niet voor goede publiciteit zorgt,' aldus Medard. 

 

'Niet zo'n goede beurt' 

Ietje Veldman, voorzitter van de faculteit Onderwijs en Opvoeding, liet weten dat de kwestie 'veel te groot wordt gemaakt' en wilde verder niet op de actie ingaan. HvA-woordvoerder Paul Helbing zegt dat hij het 'erg jammer' vindt dat deze actie gevoerd wordt. 'Ik denk dat de gemiddelde scholier hier voor iets anders komt en er ook niet heel erg in is geïnteresseerd. Dus ik vind dat we als hogeschool niet zo'n heel goede beurt maken.'

 

Dit artikel gaat verder onder de foto.

Foto: Daniël Rommens
Jean Tillie (rechts) spreekt in het Wibauthuis met Medard en leden van Asva en de Centrale Medezeggenschap

Pauw

Het besluit van de HvA leidde vrijdag tot ophef in de media. Folia-hoofdredacteur Altan Erdogan ging 's avonds aan tafel bij het VARA-praatprogramma Pauw, waar hij in discussie ging met faculteitsvoorzitter Jean Tillie.

 

Die had eerder tegenover Folia gezegd dat het nadrukkelijk niet om censuur gaat. ‘Anders zou ik wel de hele editie laten verwijderen en niet meer terugleggen. Morgenmiddag, zodra de open dag is afgelopen, leggen we de magazines weer terug.’

 

Het gaat Tillie om de context. ‘We krijgen gasten op bezoek, jonge mensen die zich komen oriënteren voor hun studie en op het punt staan om een belangrijke beslissing in hun leven te nemen. In die context hoeft er wat mij betreft geen blad met blote vrouwen op de cover in de bakken te liggen.’ De HvA stemde in met het besluit van de faculteiten. 'Als je thuis bezoek krijgt kijk je ook eerst wat er op de koffietafel ligt. Er komt een heel gemeleerd publiek af op de open dagen,' aldus HvA-woordvoerder Paul Helbing.

 

Asva

Na de berichten over de ban deden verschillende studentenclubs op sociale media een oproep om tijdens de open dag van de HvA Folia's uit te delen, waaronder FemCom en de Amsterdamse studentenvakbond Asva. Asva-voorzitter Xandra Hoek zei vanochtend in het Wibauthuis dat ze verbaasd was dat de Folia's werden weggehaald. 'De HvA heeft niet begrepen dat de Boobie Bible bedoeld is om het taboe op het vrouwenlichaam bespreekbaar te maken. De hogeschool is een publieke instelling, die zou zo'n discussie gewoon moeten voeren.'

 

Update, 15:15 uur:

 

Potentiële HvA-studenten liepen zaterdag ook bij de locatie Leeuwenburg tegen lege Folia-schappen aan. Naast de faculteiten Onderwijs en Opvoeding en de Maatschappij en Recht heeft ook de faculteit Techniek het magazine uit het gebouw laten halen, blijkt uit een rondgang van Folia. Faculteitsvoorzitter Gerard van Haarlem was zaterdagmiddag niet bereikbaar voor commentaar.

 

De HvA liet zaterdagochtend op haar website weten dat het verwijderen van de Folia ‘geen centraal HvA-beleid’ is en dat het tijdschrift bij vijf van de zeven faculteiten ‘gewoon’ in de gebouwen ligt, maar dit bleek dus niet te kloppen. 

 

Open brief redactieraad

De redactieraad van Folia heeft ondertussen in een open brief ‘ernstig bezwaar’ gemaakt  tegen het tijdelijk verwijderen van de Folia’s. Het argument dat het nieuwste nummer ‘niet weergeeft wie de HvA is', is volgens de redactieraad om meerdere reden onhoudbaar. ‘Een blad als Folia kan en mag niet het persoonlijke visitekaartje van decanen en andere bestuurders zijn,’ staat in de brief.

 

Persvrijheid

Door het blad te verwijderen wekt de HvA volgens de vierkoppige redactieraad de indruk dat de discussie over het taboe op blote borsten niet zou mogen worden gevoerd. ‘Dit staat haaks op de uitgangspunten van het hoger onderwijs, waarvan vrijheid van meningsuiting, discussie en kritiek vanzelfsprekende en essentiële onderdelen vormen,’ schrijft de redactieraad.

 

De leden vragen zich verder af wat journalistieke onafhankelijkheid en persvrijheid nog betekent als Folia op deze manier wordt gecensureerd en willen graag met alle betrokkenen in discussie ‘over hoe in de toekomst dit soort ingrepen kunnen worden voorkomen.’

 

 

Open brief redactieraad Folia