Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Roel Hemkes (cc, via Flickr)
actueel

Update: UvA en HvA staan niet te springen om op vraag NS roosters te spreiden

2 maart 2016 - 11:45

NS-topman Roger van Boxtel zegt vandaag in een gesprek met het Algemeen Dagblad dat universiteiten en hogescholen hun collegetijden willen aanpassen om de drukte in de spits te verminderen. In Utrecht zou de hogeschool les gaan geven tot 19.00 uur, studenten reizen dan buiten de spits. Ook de Universiteit Utrecht studeert op mogelijkheden, zegt van Boxtel. De UvA en HvA staan echter niet te springen om mee te doen.

‘Ik ben al in Nijmegen geweest. Ik ga volgende week naar de universiteit van Leiden en ik ga ook nog praten in Amsterdam,’ zegt Van Boxtel in het AD. ‘Het gaat vooral om de drukste knooppunten. Maar ook de universiteiten in Groningen en Enschede hebben al gezegd dat ze flexibiliseren. Dit gaat echt helpen bij de volle treinen.’

 

Het probleem van de overvolle spitstreinen is urgent en wordt komend jaar nog urgenter als ook mbo’ers een gratis ov-studentenkaart krijgen. Studenten uit de spitstreinen halen door collegeroosters van universiteiten en hogescholen te verschuiven naar de avonduren zou enige soelaas moeten bieden. Bovendien zou de korting die de ministerIn mei 2014 stelden de partijen die het leenstelselakkoord sloten dat er 200 miljoen bezuinigd kon worden op de deal met het ov. Een taskforce deed daar onderzoek naar, maar de conclusies werden niet warm ontvangen. daardoor kan bedingen op de deal met de openbaarvervoersbedrijven terugvloeien naar het hoger onderwijs, beloofde ze eerder.

 

Lesuitval

Of UvA en HvA het plan van Van Boxtel omarmen is zeer twijfelachtig, zegt vicevoorzitter van het CvB Hans Amman in een telefonische reactie. ‘Het is een sympathieke gedachte, maar het zal aan onze instellingen tot een ingewikkeld planningssysteem leiden. Met name aan de HvA zijn we druk bezig met het stabiliseren van de roosters. Dat betekent dat we bezig zijn het aantal roosterwijzigingen te verminderen, want die is aan de HvA erg hoog. Studenten worden er gek van en het leidt tot lage waarderingen in de Nationale Studentenenquête. Als we de roosters nu opnieuw zouden moeten indelen voegt dit een extra complicerende factor toe aan die roostering.’

 

Optimaal benutten

Amman zegt dat het ook een kostenkwestie is. ‘We proberen het aantal vierkante meters dat beschikbaar is voor onderwijs zo optimaal mogelijk te benutten. Dat is nu niet het geval. Collegezalen hebben een gemiddelde bezettingsgraad van veertig procent. Dat willen we juist opkrikken naar zestig of zeventig procent, maar met de verlenging van de roosters naar de avonduren gaat dat percentage juist naar beneden.’

 

De vicevoorzitter van het CvB vreest ook dat docenten weinig behoefte hebben aan verlenging van de roosters naar de avonduren. ‘Je krijgt als snel dat mensen planningsproblemen krijgen in hun privéleven en vervolgens gaan roepen dat de regeldruk toeneemt en dat willen we juist voorkomen.’ Of studenten er behoefte aan hebben is ook de vraag: veel studenten hebben bijbaantjes in de avonduren en die zouden gemakkelijk in het gedrang kunnen komen.

 

Het lijkt er dus op dat Van Boxtel aan UvA en HvA bot zal vangen. Bedoeling is dat de nieuwe collegeroosters met ingang van komend collegejaar worden ingevoerd aan de instellingen die Van Boxtels voorstel wél omarmen.

Update 3 maart 2016 16.45 uur

De studenten uit de Centrale Medezeggenschapsraad van de HvA laat weten dat ‘de NS niet spoort’. Ze stellen dat het aanpassen van roosters naar aanleiding van wensen van de NS ‘enkel nadelig [kan] uitpakken voor de HvA student community’. Bovendien ‘komt het houden van een bijbaan in de avonduren en in het weekend voor studenten nodeloos onder druk te staan,’ zo schrijft de studentengeleding van de Centrale Medezeggenschapsraad van de HvA.