Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bram Muller (cc, via Flickr)
actueel

De Vrije Student niet rouwig om VVD-blokkade democratisering

Willem van Ewijk,
9 februari 2016 - 15:44

Nog geen jaar geleden voerde ze campagne ‘voor échte medezeggenschap’. Rosa d'Adelhart Toorop was toen lijsttrekker van studentenpartij De Vrije Student — een initiatief van VVD-jongerenorganisatie JOVD. Toch is ze er niet rouwig om dat de VVD vanmiddag tegen vergaande democratisering aan universiteiten stemde. ‘Onbeperkte macht moet niet de focus zijn’.

Na maanden discussie op universiteiten, en in zaaltjes van de Tweede Kamer, zal minister Jet Bussemaker van Onderwijs volgende week dan eindelijk een pakket aan maatregelen door de Tweede Kamer loodsen waarmee medezeggenschapsraden van hogeronderwijsinstellingen meer invloed zullen krijgen. Zo worden opleidingscommissies volwaardige medezeggenschapsorganen en krijgen Colleges van Bestuur een informatieplicht ten opzichte van de medezeggenschap.

 

Met het pakket aan maatregelen komt Bussemaker tegemoet aan de roep om meer democratie, die aan Nederlandse universiteiten al een paar jaar speelt, en door de Maagdenhuisbezetting kracht werd bijgezet. Maar volgens de PvdA, D66 en de SP gaan de maatregelen niet ver genoeg. De partijen willen, net als de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) dat medezeggenschapsraden ook instemmingsrecht op de vaststelling van het instellingscollegeld, het opheffen of fuseren van opleidingen en huisvestingszaken.

'Het is goed zoals het is'

Genoeg
Maar volgens de VVD hebben de medezeggenschapsraden inmiddels genoeg bevoegdheden om een vuist te maken tegen het bestuur. VVD-onderwijswoordvoerder Pieter Duisenberg zegt dat de raden al genoeg bevoegdheden hebben, maar deze nog onvoldoende gebruiken. De VVD stemde vanmiddag dan ook tegen deze amendementen.

 

De Vrije Student is daar bij monde van d’Adelhart Toorop niet rouwig om.  De medezeggenschapsraden kregen aan de UvA afgelopen jaar al instemmingsrecht op de begroting. ‘We hebben met de Centrale Studentenraad laten zien daarmee een vuist te kunnen maken: een paar weken terug hielden we nog de begroting tegen.’

 

Zodra het pakket van Bussemaker door de Tweede en Eerste Kamer is, zal dit instemmingsrecht vanaf september gaan gelden voor alle hogeronderwijsinstellingen. Volgens d’Adelhart Toorop hebben de medezeggenschapsraden daardoor al ‘een stok om mee te slaan’. De raden moeten bovendien uitkijken dat ze zich niet te veel met bestuurszaken gaan bezighouden, vindt ze. ‘We mogen bijvoorbeeld ook al meepraten over de hoogte van het profileringsfonds. Daaruit worden de bestuursbeurzen van studie- en gezelligheidsverenigingen betaald. Maar wat weten studentenraadsleden nou van die verenigingen?’ Volgens d’Adelhart Toorop is het ‘goed zoals het is’. ‘Onbeperkte macht moet niet de focus zijn’.

 

Update 18u00: In een eerdere versie van dit stuk stond dat het instemmingsrecht op de begroting aan de UvA werd ingesteld naar aanleiding van de Maagdenhuisbezetting. Dat is nu gecorrigeerd.