Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Amaury Henderick (cc, via Flickr)
actueel

Update II: Duizenden studentenkamers verliezen eigen adres

Fabienne Meijer,
9 februari 2016 - 07:13

Studenten die wonen in onzelfstandige eenheden, zoals het voormalige Acta-gebouw, hebben binnenkort naar alle waarschijnlijkheid geen eigen adres meer. Een verkenningscommissie die onderzoek moest doen naar de kosten en baten van een permanent register voor personen die in zulke eenheden wonen, concludeerde dat de baten momenteel niet opwegen tegen de kosten van een degelijk register.

Al in 2013 is besloten dat onzelfstandige eenheden, zoals kamers in studentenflats, niet langer als verblijfsobject met eigen adres mochten worden opgenomen in de Basisadministratie Adressen en Gebouwen (BAG). De Landelijke Studentenvakbond (LSVb) en de brancheorganisatie voor studentenhuisvesters Kences ijverden naar aanleiding van dit besluit voor een apart permanent register voor dit soort wooneenheden, wat de studenten, huisvesters, gemeenten en ook de Belastingdienst ten goede zou komen. Het onderzoek dat is ingesteld wijst nu uit dat voor het ministerie het invoeren van een dergelijk register niet wenselijk is. Dit heeft te maken met de beperking dat geen wetswijzigingen mochten worden doorgevoerd voor een dergelijk register, maar ook met de hoge kosten die aan het opzetten ervan verbonden zijn.

 

‘Dramatisch’
De studenten die er wonen gaan er flink op achteruit. Omdat ze nu geen eigen adres meer hebben, moeten bijvoorbeeld alle studenten op één verdieping van Acta worden ondergebracht op hetzelfde adres. ‘Dat betekent dat straks vijftig mensen op één adres staan ingeschreven,’ zegt Asva-voorzitter Xandra Hoek. ‘Dit wordt echt dramatisch voor hen.’

De Asva laat het er vooralsnog niet bij zitten. ‘We gaan casussen zoeken zoals het Acta-gebouw om te inventariseren wat deze beslissing precies gaat betekenen voor de studenten en de huisvesters. Ook de huisvesters zelf waren namelijk niet zo happig op dit systeem, dus we zullen met hen praten om te overleggen hoe zij dit voor zich zien,’ aldus Hoek. Omdat dit besluit door het Rijk is genomen, zal de Asva samenwerken met de LSVb en de resultaten van hun onderzoek nationaal aanbieden.

 

Update 9 februari 2016 09:35 uur

Asva-voorzitter Xandra Hoek laat weten verkeerd geïnformeerd te zijn over de gevolgen voor de zorgtoeslag van de studenten in onder andere het Acta-gebouw. Deze is namelijk niet adresgebonden en dus kunnen de studenten gewoon zorgtoeslag blijven ontvangen. Dat is in haar bovenstaande citaat aangepast.

 

Update 9 februari 2016 20:00 uur

Een toeslagenexpert van het ministerie van Financiën laat het volgende weten: ‘Sommige specifieke onzelfstandige woonruimten staan (in tegenstelling tot de overige onzelfstandige woonruimte) nu nog als een eigen object in de BAG. Bij die aangewezen onzelfstandige studentenwoningen gaat het om woningen die vóór 1 juli 1997 zijn aangewezen als een eigen object. Bewoners van die woningen komen nu nog steeds in aanmerking voor huurtoeslag. Voor ons zal de kwaliteit van de BAG in het nieuwe systeem verbeteren omdat deze categorie niet meer ten onrechte als zelfstandig kan worden gezien. Wel moeten we in onze systemen de aangewezen onzelfstandige studentenwoningen goed markeren zodat daarvoor nog steeds huurtoeslag mogelijk is.’

 

Voor degenen voor wie de juridische taal abracadabra is: een aantal onzelfstandige studentenwoningen wordt volgens het ministerie op dit moment nog onterecht als eigen object. Zij verliezen die status als eigen object, maar bewoners verliezen niet de mogelijkheid om huurtoeslag aan te vragen.