Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Foto: Roel Hemkes (cc, via Flickr)
actueel

Update: Duizenden afgestudeerden krijgen boete voor niet-stopzetten ov-kaart

Henk Strikkers,
5 februari 2016 - 11:31

Maar liefst 120.000 voormalige studenten kregen in de jaren 2014 en 2015 een boete omdat zij hun studentenreisrecht niet op tijd beëindigden. Het leverde de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) tezamen 56 miljoen euro op, een bedrag dat men vervolgens grotendeels doorsluist aan de vervoerders. Dat blijkt uit cijfers die de Volkskrant opvroeg bij DUO. Reden voor de minister om te pleiten voor het automatisch stopzetten van het studentenreisrecht.

Nu krijgen studenten nog een boete van 194 euro per maand wanneer zij vergeten om hun reisproduct stop te zetten. Aangezien volgens minister Jet Bussemaker dat bedrag te weinig afschrikt, stelde zij voor om een hogere boete van 300 euro op te leggen. In de Tweede Kamer was daar echter weinig draagvlak voor.

 

D66-Kamerlid Paul van Meenen stelde: ‘Zeer merkwaardig dat anno 2016 geen mogelijkheid bestaat om op afstand de kaart ongeldig te maken na afloop van het reisrecht.’ Daar sluit het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zich vandaag, in reactie op het nieuwsbericht van de Volkskrant, bij aan. Het ISO vindt het ‘bizar’ dat studenten hun reisrecht niet online kunnen opzeggen, maar dat ze dat op het station moeten doen.

 

Goedkoper dan een boete

Overigens zijn er ook studenten die bewust hun ov-jaarkaart niet opzeggen. ‘Ik zou ongeveer 90 euro per week kwijt zijn aan drie retourtjes. De boete betalen was de helft goedkoper. Dus heb ik mijn abonnement aan laten staan,’ vertelt een student aan de Volkskrant. Het ISO vermoedt echter dat er maar zeer weinig studenten zijn die bewust hun reisrecht niet stopzetten om te kunnen blijven reizen.

 

Update 5 februari 2016 11.50 uur Minister Jet Bussemaker laat aan de NOS weten dat zij hoopt dat er een oplossing wordt gevonden waarbij studenten niet langer zelf hun reisrecht hoeven stop te zetten. ‘Het zou mijn voorkeur hebben als dat allemaal automatisch zou gebeuren. Dan is het probleem opgelost en kunnen we dit voorkomen.’ De vraag is echter of dat snel zal lukken. Tot die tijd zit er niets anders op dan het huidige systeem te handhaven, zegt de minister. ‘Afgestudeerden zijn gewoon burgers en ook zij moeten dan op een normale manier betalen voor hun treinkaartje.’

Lees meer over