Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Kort geding Valkhoff is 'niet het einde van de strijd'

Bob van Toor,
19 oktober 2015 - 13:44

In september werd Maagdenhuisbezetter en docent cultuurwetenschappen Rudolf Valkhoff op non-actief gesteld. Hij legt zich er niet bij neer. Vanmiddag dient zijn kort geding tegen de UvA. 'Ik voel me bevrijd.'

 

In september stelde de afdeling Kunst- en Cultuurwetenschappen Valkhoff op non-actief voor het eerste semester, met behoud van zijn salaris. De opleiding motiveerde het besluit door te zeggen dat Valkhoff wel is aangeboden om les geven, maar dat hij dit alleen op zijn eigen voorwaarden wilde doen. Afdelingsvoorzitter Kati Röttger liet destijds weten dat Valkhoff 'na een slechte beoordeling meermaals [had] aangegeven dat hij de afspraken die zijn gemaakt met de hele staf naast zich neer wil leggen'.

 

Valkhoff en zijn advocaat Jasper de Waard zullen vanmiddag in de rechtbank van Alkmaar de argumenten van de UvA proberen te weerleggen. Zo zou in overleggen voorafgaand aan zijn non-actiefstelling zijn gezegd dat Valkhoff collega's had bedreigd. Maar die 'aantijgingen [...] zijn nooit hard gemaakt,' laat Valkhoff weten.


'Ik strijd voor een grotere zaak' 

Valkhoff zal de gelegenheid van het kort geding te baat nemen om van leer te trekken tegen het rendementsdenken. 'De universiteit probeert mij door de non-actiefstelling monddood te maken.' De UvA en Valkhoff zijn twee keer in mediation-sessies bijeengekomen, maar daar gold geheimhouding, benadrukt Valkhoff.

Hij denkt in de rechtszaal vrij te kunnen spreken. 'Ik voel me bevrijd dat ik deze strijd kan voeren, niet alleen voor mijzelf, maar ook voor eerbare collega's die me in woord maar niet in daad hebben bijgestaan. Loskomen uit het efficiëntiedenken is misschien zelfs in het Nederlands belang.'

 

'Ik strijd voor een grotere zaak,' zegt Valkhoff. Het is de vraag of die strijd, ongeacht de uitkomst van het kort geding, snel over zal zijn. Valkhoff zal de strijd naar eigen zeggen pas staken als 'de problemen met de bestuursstructuur en de financiële kwesties' van tafel zijn. 

 

De rechter zal over ongeveer twee weken uitspraak doen.