Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Zes UvA’ers ontvangen Nias Fellowship-beurs

Henk Strikkers,
24 september 2015 - 16:29
Betreft
Deel op

Het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (Nias) heeft zes UvA-onderzoekers een fellowship aangeboden. Daardoor kunnen zij zich een semester of een jaar volledig richten op hun onderzoek, zonder dat zij colleges moeten geven of bestuurstaken met vervullen.

 

Het is voor de vijfenveertigste keer dat Nias, een instituut van de KNAW in Wassenaar, de beurzen weggeeft. Dat doet zij zoals gewoonlijk voor een aantal themagroepen waarin wetenschappers vanuit verschillende disciplines een onderzoek doen. UvA-socioloog Kène Henkens maakt bijvoorbeeld deel uit van de themagroep De toekomst van pensioneringsonderzoek en –beleid.

 

De overige gelukkigen aan de UvA hebben een individuele aanvraag ingediend en zagen die gehonoreerd worden. Politicoloog Annelien de Dijn gaat onderzoek doen naar de veranderende betekenis van vrijheid en sociaal psycholoog Carsten de Dreu zal zich richten op de rol van conflict tussen groepen in de evolutie van de mens. Kunsthistoricus Elmer Kolfin stelt de vraag waarom de zeventiende-eeuwse Amsterdamse burgemeesters de Vlaamse kunstschilder Jordaens prefereerden boven kunstschilders uit hun eigen stad en psycholoog Nexhmedin Morina onderzoekt de impact van oorlog op de geestelijke gezondheid van mensen. Bijzonder hoogleraar mediageschiedenis Huub Wijfjes zal tenslotte onderzoek doen naar verzuiling, ontzuiling en de relatie tussen pers en politiek in de twintigste eeuw.

Lees meer over