Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: DFID (cc, via Flickr)
actueel

Twintig vluchtelingen beginnen studie aan HvA & UvA

Nina Schuyffel,
11 september 2015 - 08:58

Onder de eerstejaars die deze maand beginnen aan een studie op de UvA en de HvA, bevinden zich ten minste twintig studenten die onlangs hun geboorteland zijn ontvlucht. Drie van hen zijn Syriërs. Dat meldt het UAF, de stichting die hogeropgeleide vluchtelingen begeleidt.

Ruim 240 vluchtelingen hebben zich het collegejaar 2015-2016 ingeschreven aan hogescholen en universiteiten in Nederland. Dertien van hen kozen voor een opleiding aan de HvA, zeven voor een studie aan de UvA. De Vrije Universiteit (VU) mag 19 vluchtelingstudenten verwelkomen. Volgens Mariëtte Flipse van het UAF kunnen de cijfers nog fluctueren, omdat niet het niet iedereen lukt precies op 1 september te beginnen.

 

Aantal Syriërs verdubbeld
Wekelijks vragen 1800 vluchtelingen asiel aan in Nederland. Veel vluchtelingen, zoals artsen, ingenieurs, juristen en economen, hebben al een studie afgerond in het land van herkomst. Hun diploma’s worden in Nederland niet altijd erkend. Het UAF geeft deze vluchtelingen advies en financiële ondersteuning in de vorm van collegegeld, aankoop van studieboeken of vergoeding van reiskosten. Ook helpt het UAF vluchtelingen bij het ontwikkelen van hun taal- en studievaardigheden.

 

Door de enorme toestroom nam dit jaar ook het aantal hulpvragen bij het UAF toe. De stichting ontving 800 aanmeldingen in de eerste helft van 2015, tegenover 500 in dezelfde periode vorig jaar. Van hen is de grootste groep afkomstig uit Syrië (85 procent). Het aantal Syriërs was in 2014 al verdubbeld. 

 

Ongeveer de helft van het aantal studenten dat zich meldde, kreeg van het UAF een taaladvies. Flipse: ‘We merken dat veel Syrische studenten al heel snel bij ons een aanvraag doen. Zij staan te popelen om verder te studeren. Helaas hebben wij niet altijd de capaciteit om iedereen meteen te helpen. Daarom adviseren we vaak nog een taaltraject te volgen om hun kennis van het Nederlands bij te spijkeren.’

 

Betere voorlichting
Hoger onderwijsinstellingen besloten gisteren in overleg met minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap dat zij meer vluchtelingen willen toelaten, en daartoe 'zoveel mogelijk obstakels' weg willen nemen. Veel vluchtelingstudenten lopen bijvoorbeeld tegen het probleem aan dat ze geen DigiD hebben, terwijl dat een voorwaarde is om hoger onderwijs te volgen. Daarvoor wordt een oplossing gezocht. Ook worden ze voorgelicht over waar ze hun diploma uit eigen land kunnen laten beoordelen en waarderen; en worden er meer taallessen gegeven. Bij het overleg zaten vertegenwoordigers van verschillende universiteiten en hogescholen, evenals van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA).