Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Inspectie buigt zich over declaraties CvB's

Steffi Weber,
26 augustus 2015 - 14:28

De Inspectie voor Onderwijs gaat onderzoek doen naar het declaratiegedrag van bestuurders in het hoger onderwijs. Dat gebeurt op verzoek van minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zo liet zij gisteren aan de Tweede Kamer weten.

Bussemaker kondigde het onderzoek dinsdag aan in haar antwoord op Kamervragen over de hoge declaraties bij de hogeschool Windesheim en de Universiteit Utrecht. Uitgaven van onderwijsbestuurders moeten volgens haar sober, doelmatig, eenduidig en transparant te zijn. Het onderzoek richt zich op alle Nederlandse hogescholen en universiteiten – ook de UvA en de HvA worden onder de loep genomen.


'Geen bonnetjes uitvlooien'

De inspectie gaat uitdrukkelijk niet, zoals RTL Nieuws eerder dit jaar, de bonnetjes van alle universiteitsbestuurders uitvlooien. Het onderzoek richt zich - in eerste instantie - niet op de declaraties van individuele bestuursleden, maar wordt gedaan aan de hand van de jaarverslagen van de instellingen, meldt de inspectie.

Pas bij 'rare dingen' volgt een specifiek onderzoek

Een woordvoerder van de Onderwijsinspectie, die zegt niet op de hoogte te zijn van het onderzoek van RTL Nieuws, laat weten dat de inspectie bij de jaarlijkse controle van de jaarverslagen deze keer in het bijzonder op de declaraties let. Pas als de inspecteurs 'rare dingen' tegenkomen, en de uitleg van de betreffende instelling niet afdoende is, volgt er een specifiek onderzoek, aldus de woordvoerder.

 

Omzeilen van declaratieregels

Het declaratiegedrag van universiteitsbestuurders zorgde eerder dit jaar voor ophef, toen uit onderzoek van RTL Nieuws bleek dat bestuurders van grote universiteiten declaratieregels omzeilen. RTL had via een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) alle bonnetjes van universiteitsbestuurders opgevraagd en vervolgens gepubliceerd. Ook het College van Bestuur van de UvA kwam in opspraak omdat de leden in 2013 en 2014 meer dan drie ton hadden uitgegeven aan auto's met chauffeur.