Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Declaraties CvB voortaan openbaar

Willem van Ewijk,
19 juni 2015 - 10:05
Het College van Bestuur (CvB) van de UvA en de HvA gaat haar declaraties voortaan openbaar maken. De individuele declaraties van de leden van het CvB zullen ieder half jaar op de websites van de UvA en de HvA worden gepubliceerd. Ook de bonnen zullen daar zijn in te zien. Voor het eerst zal in november gepubliceerd worden.

Het CvB kwam deze week in opspraak nadat RTL Nieuws publiceerde dat de bestuurders van de UvA en de HvA in 2013 en 2014 voor een bedrag van ongeveer 460.000 euro aan onkosten hadden gedeclareerd. Een deel van die declaraties is mogelijk onrechtmatig.

Business class
De UvA bestuurders houden zich niet altijd aan hun eigen richtlijnen. Zo staat in de Regeling Kostenvergoeding 2007 dat voor dienstreizen alleen treintickets tweede klas worden vergoed, terwijl leden van het CvB met de Thalys naar Parijs eerste klas declareerden. Uva-rector magnificus Dymph van den Boom reisde voor 8,877,50 business class naar en in Brazilië, terwijl in de Kostenregeling staat dat alleen de prijs van een ticket voor economy class mag worden vergoed.

Volgens advocaat Loe Sprengers, die enige jaren werkzaam was als bijzonder hoogleraar ambtenarenrecht, zijn de regels die voor werknemers van de universiteit gelden (zoals de Regeling Kostenvergoeding) niet automatisch ook van toepassing op de leden van het College van Bestuur.

Rector magnificus Van den Boom verbleef volgens de door RTL gepubliceerde bonnen tweemaal (in Brussel en in Glasgow) in hotels die duurder waren dan de maxima op de landelijke tarieflijst van de rijksoverheid. Volgens Binnenlandse Zaken kan er in sommige gevallen van de tarieven worden afgeweken.

Uit de declaraties blijkt ook dat de leden van het CvB in 2013 en 2014 324.000 euro hebben uitgegeven aan ritten met chauffeur. De auto’s zijn tevens ingezet voor de secretaris van het College van Bestuur en ‘enkele keren’ voor decanen. Maandag liet de UvA al weten dat de auto’s met chauffeur ook gebruikt zijn voor het koerieren van vertrouwelijke stukken.

Update 13:59 uur: Aan dit stuk zijn de reacties van Loe Sprengers en het ministerie van Binnenlandse Zaken toegevoegd.