Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Werkgevers willen juist meer rendementsdenken

Henk Strikkers,
7 mei 2015 - 09:59
De Nederlandse werkgeversorganisaties hebben in een notitie aan minister Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap laten weten dat ze universiteiten willen blijven afrekenen op rendement. Sterker nog, als het aan hen ligt komen er nieuwe rendementsindicatoren als arbeidsmarktrelevantie en integratie bij. Dat bericht de Volkskrant vandaag.

Op dit moment worden universiteiten en hogescholen met name betaald op basis van het aantal studenten dat aan een redelijk tempo studeert. Drie jaar geleden is daar als experiment een nieuwe vorm van bekostiging bij gekomen: de prestatieafspraken.

In die prestatieafspraken hebben alle universiteiten en hogescholen afzonderlijk doelen afgesproken waar het ministerie een deel van de financiering van af laat hangen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan 'iedere studie heeft minimaal 12 contacturen per week' of '90 procent van de docenten heeft een basiskwalificatie onderwijs'.

Protesten
Tijdens de protesten dit voorjaar kwam er veel kritiek op de prestatieafspraken. Studenten en docenten vonden dat hun instellingen te veel werden afgerekend op cijfers en te weinig op daadwerkelijke onderwijskwaliteit. Zelfs voormalig collegevoorzitter Louise Gunning vroeg zich hardop af of prestatieafspraken wel zo'n goed idee zijn. Ook Karl Dittrich, voorzitter van de Vereniging van Universiteiten, pleitte dit weekend voor meer vertrouwen en minder controle.

De werkgeversorganisaties zijn het niet met de protesterende groepen eens. In de geheime notitie waar de Volkskrant de hand op wist te leggen, pleiten zij er juist voor om nieuwe prestatieafspraken af te spreken. Daarin moeten meer facetten van het onderwijs worden meegenomen en daar moet volgens hen bovendien een groter deel van de financiering (20 in plaats van 7 procent) van af hangen.