Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Mei en Sefa mogen beperkt meedoen met verkiezingen

Willem van Ewijk,
1 mei 2015 - 17:29
Studentenpartijen Mei en Sefa mogen bij een aantal faculteiten toch meedoen aan de verkiezingen voor de studentenraden. Dat heeft het Centraal stembureau (Csb) van de UvA vandaag besloten. De partijen werden eerder nog uitgesloten van deelname omdat ze hun kieslijsten te laat hadden ingeleverd.

Mei (UvA-breed) en Sefa (Faculteit Economie & Bedrijfskunde, FEB) tekenden daarop bezwaar aan. Ook de facultaire studentenraad van de FEB, en Tariq Sewbaransingh, voorzitter van de Centrale studentenraad en lid van Mei, dienden een bezwaarschrift in.

‘Halsstarrig vasthouden aan de regels beperkt de democratie’, zei rechtenstudent Vincent de Haan woensdag tijdens de hoorzitting van het Csb, waar hij partij Mei bijstond. Het Csb bleek gevoelig voor zijn woorden. Partijen Mei en Sefa mogen nu meedoen bij faculteiten waar er zonder deelname te weinig kandidaten zouden zijn om een verkiezing te organiseren. Het gaat om de faculteiten Economie & Bedrijfskunde, Geneeskunde, en Maatschappij- en Gedragswetenschappen.

Het Csb blijft bij het besluit dat Mei niet mag meedoen aan de verkiezingen voor de Centrale studentenraad (CSR), en de facultaire studentenraden van de Faculteit der Geesteswetenschappen, de Faculteit der Rechtsgeleerdheid, en de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde & Informatica. Daar zijn er ook zonder deelname van die partij genoeg kandidaten voor een verkiezing.

Vincent de Haan noemt het besluit 'erg gunstig', maar betreurt het dat Mei niet kan meedingen naar zetels in de CSR. 'Het zullen andere verkiezingen worden zonder partij Mei, die van oudsher een belangrijke rol heeft gespeeld in de Amsterdamse studentenpolitiek', aldus De Haan. De partij wil in beroep gaan tegen de uitspraak.