Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Minister: tentamenmissers geen gevolg chaotische organisatie

Clara van de Wiel,
14 maart 2013 - 12:52
Minister Jet Bussemaker heeft 'geen signalen' dat twee recente tentamenincidenten een gevolg zijn van een algehele chaotische organisatie op de HvA.

Dit schrijft zij in beantwoording van de schriftelijke Kamervragen die SP-Kamerlid Jasper van Dijk onlangs stelde naar aanleiding van de incidenten. Hoewel de minister de voorvallen betreurt, ziet zij geen aanleiding blijvende zorgen te hebben over de toetsing aan de Hogeschool van Amsterdam.

Volgens de minister kon de fout bij de opleiding fysiotherapie, waar twee toetsen ongeldig moesten worden verklaard omdat ze waren afgenomen en beoordeeld door tweedejaarsstudenten, gebeuren ‘doordat er te veel verschillende mensen betrokken waren bij het proces en er te veel is vertrouwd op de waakzaamheid van anderen.’

Hoewel student-assistenten volgens Bussemaker ingeschakeld mogen worden om te surveilleren, dient dit volgens de wet altijd te gebeuren onder verantwoordelijkheid van de examinator. Het ‘eigenaarschap rond de examinering’ was niet helder, en daardoor droeg niemand duidelijke verantwoordelijkheid over de uitvoering. De minister noemt het positief dat de fout door de opleiding zelf is gesignaleerd en gecorrigeerd. Wel benadrukt zij het spijtig te vinden dat studenten hiervan de dupe zijn geworden.

Verbetermaatregelen
Volgens Bussemaker wordt er aan de HvA momenteel grondig onderzocht hoe de twee incidenten konden gebeuren. Ook ligt er bij de opleiding media, informatie & communicatie (mic) een voorstel met verbetermaatregelen, waaronder ook het opstellen van een verbeterd draaiboek tentamenorganisatie waarin is opgenomen hoe te handelen bij onverwachte gebeurtenissen.

Binnenkort zal de inspectie bovendien een gesprek met de HvA voeren om te controleren of de hogeschool inderdaad voldoende werkt aan het oplossen en voorkomen van de problemen.