Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Het Stukafest: cultuur snuiven op de vierkante meter

Robrecht de Vocht,
28 februari 2013 - 16:02
‘Hallo, welkom bij deze shit,’ verwelkomt Omar Dahmani zijn publiek. ‘We gaan shit voordragen en shit.’ Dahmani, naar eigen zeggen de beste rapper van Nederland, las gisteravond voor uit zijn binnenkort te verschijnen debuutroman Oerknal als onderdeel van het Amsterdamse Stukafest. Zijn verhaal wordt door een meisje voor een buitenlandse jongen doeltreffend samengevat: ‘It’s funny.’

Cultuur op studentenkamers, dat trekt overwegend mooie, jonge meisjes, zo leert de zesde editie van dit festival ons. Het kleine percentage mannen dat aanwezig is bij de verschillende optredens, doet vermoeden dat dit gegeven onder hen een goed bewaard geheim is.

Niet het enige geheim van deze avond zo blijkt. De zwijmelende meisjes die een plaatsje zoeken op de wenteltrap midden in de kamer die vanavond dienst doet als tribune, voor het optreden van de Londense band Ryan O’Reilly in een keurig studentenhuis aan de Spuistraat, worden door de gastheer verwelkomd met: ‘Welkom in het huis van Maria. Maria is op vakantie. Maria weet niet wat hier nu gebeurt. Maar wij hebben de sleutel van Maria.’

Zoute stokjes
Theater, muziek of cabaret, de optredens worden stuk voor stuk druk bezocht. De verschillende studentenkamers - van statige kamer met hoog plafond, schouw en van Gogh replica in een pand aan de Weteringschans, tot knus corpshuis op de Wallen - zijn afgeladen vol, en de bezoekers zoeken creatief naar zitplekjes op leuningen en tafels. Her en der staan bekers zoute stokjes, bier kost een euro en kan op zijn students zowel koud als medium-koud besteld worden. De sfeer zit er goed in, geroezemoes vult de kamers en artiesten worden beloond met een enthousiast applaus.

Op het eindfeest in de Melkweg krijgen de aanwezigen nog een bijzondere theatervoorstelling voorgeschoteld, die het best is samen te vatten als ‘kartonnendozenporno’, waarna de retro-hippies van The Applejacks het publiek dansend de nacht in leiden. Een geslaagd slot van een geslaagd Stukafest Amsterdam 2013.
Lees meer over