Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Eerste Robbert Dijkgraaf Essayprijs uitgereikt

Redactie Folia,
29 oktober 2012 - 12:00
Anouk Kootstra (25, junior docent algemene sociale wetenschappen, UvA) heeft de eerste Robbert Dijkgraaf Essayprijs gewonnen. Ze ontving de prijs vanmorgen uit handen van de naamgever van de prijs voor haar artikel ‘De smartphone als modern panopticum’.

In haar essay besteedt ze aandacht aan de ambivalente gevoelens die mensen koesteren ten opzichte van hun smartphone. Ze trekt een parallel tussen de smartphone en het panopticum, een architectonisch principe dat het mogelijk maakt om groepen mensen te controleren, onder meer toegepast binnen het gevangeniswezen. In haar visie is de smartphonegebruiker zowel gevangene als cipier.

Het idee voor het essay ontstond tijdens een etentje met een paar vriendinnen. Kootstra: 'We hadden prachtige gesprekken, maar steeds was er wel iemand aan het whatsappen. Hoe haal je het in je hoofd, dacht ik. Ik ben ervan overtuigd dat de meeste technologische vernieuwingen het leven gemakkelijker maken, maar niet per se leuker. Bij de afwasmachine ging het al mis. Mijn moeder zegt bijvoorbeeld dat ze de gesprekken met mijn vader tijdens het afwassen wel mist. De TomTom ook: je kijkt niet meer op de kaart, je verdwaalt niet meer. Zonde. Voor smartphones geldt hetzelfde: het brengt gemak, maar weinig plezier. Het gekke is dat iedereen er toch één wil. Maar waarom? Die vraag heb ik in mijn essay proberen te beantwoorden.'

Modern thema
De jury, bestaande uit Erik Verlinde (hoogleraar theoretische fysica, UvA), Jim Jansen (hoofdredacteur Folia), Barbara van Beukering (hoofdredacteur Het Parool) en Corina de Boer (PA Robbert Dijkgraaf), sprak van ‘een prettig leesbaar essay over een modern thema dat herkenbaar is voor een brede lezersgroep’.

Robbert Dijkgraaf, wiskundige en theoretische natuurkundige, legde dit jaar zijn functie als president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschap neer om directeur te worden van het Institute for Advanced Study te Princeton, Verenigde Staten. Om zijn verdiensten voor de wetenschap te eren, werd bij zijn afscheid door stichting Folia Civitatis en dagblad Het Parool de Robbert Dijkgraaf Essayprijs in het leven geroepen.

Studenten, oud-studenten en medewerkers van alle instellingen voor hoger onderwijs in Amsterdam, werden uitgenodigd een artikel van maximaal 900 woorden te schrijven waarin ze op wetenschappelijk verantwoorde wijze hun persoonlijke visie geven op hedendaagse verschijnselen, problemen of ontwikkelingen in Amsterdam of de relatie wetenschap en journalistiek.

Meer foto's op onze Facebook-page. Bekijk hier de making of van de speciaal vervaardigde vaas die Kootstra als prijs kreeg, gemaakt door de Noorse kunstenaar Geir Nustad, die onlangs afstudeerde aan de Rietveld Academie.