Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

HvA-rector Jet Bussemaker: 'Ik word geen minister'

Rosa van Toledo,
10 oktober 2012 - 14:55
Nu Mark Rutte (VVD) en Diederik Samsom (PvdA) druk zijn met de onderhandelingen, is het grote speculeren in medialand eveneens begonnen: wie komt er op welke ministerpost? Opvallende naam in het rijtje waarover in de wandelgangen wordt gefluisterd, is die van HvA-rector Jet Bussemaker, zo meldt Het Parool. Ook op de website ScienceGuide wordt Bussemaker zelfs als meest waarschijnlijke gegadigde voor het ministerschap van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap gepresenteerd.

De speculatie rondom de positie van Bussemaker komt niet geheel uit de lucht vallen. Naast dat zij de nodige ervaring heeft voor een ministersfunctie - zo was ze onder meer van 2007 tot 2010 staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn & Sport - staat zij ook bekend als een 'zeer ambitieuze dame'. Zo was zij net drie maanden voorzitter van werkgeversorganisatie MOgroep (Maatschappelijk Ondernemers Groep) toen zij van baan wisselde en rector van de HvA werd.

Klare zaak
Voor Bussemaker is de kwestie over een vermeend ministerschap echter een klare zaak: ze wordt nu geen minister als het aan haar ligt. 'Ik word geen minister. Ik zeg niet nooit, ik zeg wel niet nu.' Dit vertelde zij onlangs in het radioprogramma Folia maakt Kennis. In het interview legt presentator Paul van de Water Bussemaker een toekomstscenario voor, waarin zij bij deze formatie wordt gevraagd te moeten kiezen voor het ministerschap van Onderwijs óf Sociale Zaken. Haar antwoord: ‘Ik vind speculeren het leukste gezelschapsspel dat er is.' Om even later terug te komen met het antwoord: 'Ik word geen van beide, omdat ik bij de Hogeschool van Amsterdam blijf.’

Bussemaker geeft in de uitzending aan dat zij zichzelf deze vraag ook heeft gesteld, maar vindt dat ze haar vier jaar  aan de HvA moet afmaken. ‘Ik sluit niet uit het een keer te willen, maar ik vind dat ik een heel belangrijk commitment met de Hogeschool heb gemaakt.’ Verder noemt zij dat de post een te groot afbreukrisico heeft. ‘Ik weet als geen ander wat de last is, dat je 24 uur per dag bezig bent en dat je met deze portefeuille verreweg de meeste spoeddebatten hebt. Ik zeg niet nooit, ik zeg wel niet nu.’

Luister via Folia Radio de betreffende fragment van 5 september terug. In deze uitzending is Jet Bussemaker in totaal een uur lang te gast.

Iedere woensdag tussen 16.00 en 17.00 praten we in Folia maakt kennis een uur lang met een gast uit de wetenschap of uit de onderwijswereld. De uitzending is te beluisteren op 106.8 (ether), op 103.3 (kabel) en via wwwm.amsterdamfm.nl, en wordt gemaakt in samenwerking met Amsterdam FMFolia maakt kennis wordt bovendien elke zaterdag om 15.00 uur in beeld uitgezonden op Salto tv. Zondag wordt de uitzending herhaald vanaf 14.00 uur.

Bekijk ook het filmpje dat Folia TV maakte over UvA-politicologen die de uitkomst van de formatie voorspellen.