Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Robbert Dijkgraaf bij afscheid geridderd

Dirk Wolthekker,
5 juni 2012 - 19:17
Robbert Dijkgraaf is vanmiddag bij zijn afscheid als president van de KNAW benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Tijdens de Akademiemiddag 2012, die plaatsvond in het Muziekgebouw aan ’t IJ werden hem de daarbij behorende versierselen opgespeld door demissionair minister-president Mark Rutte.

Het was vanmiddag een va et vient van beroemdheden uit wetenschap, politiek en media: Mark Rutte, Ronald Plasterk, Halbe Zijlstra, werkgeversvoorzitter Bernard Wientjes, wethouder Carolien Gehrels, VSNU-baas Sijbolt Noorda, Arnold Heertje, Piet Borst, Alexander Rinnooy Kan, Jort Kelder, uiteraard het college van bestuur van de UvA en van andere universiteiten. Ja, wie was er eigenlijk niet? Om nog maar te zwijgen van de fine fleur van de Nederlandse wetenschap, allemaal waren ze afgekomen op het afscheidsfeestje van Dijkgraaf, die per 1 juli naar de Verenigde Staten vertrekt, waar hij directeur wordt van het Institute for Advanced Study (IAS) in Princeton.

In zijn rede liet Rutte weten ‘ongelofelijk trots’ te zijn op Dijkgraaf, die als Nederlander op de directeursstoel belandt ‘van het meest prestigieuze onderzoeksinstituut ter wereld’.  Rutte en Dijkgraaf hebben elkaar de afgelopen jaren geregeld in het Torentje ontmoet en daarbij ging het er volgens Rutte steeds om ‘hoe we als Nederland kunnen blijven meedraaien in de internationale wetenschap’.

‘Het bestaan van de tweede geldstroom, gefinancierd door bijvoorbeeld NWO en KNAW, is een prima middel gebleken om de kwaliteit van het onderzoek te bewaken. Die manier van financiering leidt ertoe dat universiteiten in elkaars wetenschappelijke keuken kunnen kijken of het goed gaat, samenwerking dus,’ zei Rutte.

Hij refereerde aan de plannen die UvA en VU hebben om hun samenwerking te intensiveren. ‘Die samenwerking leidt precies tot de excellentie en professionaliteit die we in Nederland nodig hebben.’ Ruttes tip om eerstejaars (nog) meer te enthousiasmeren voor hun studie en daardoor te laten excelleren: ‘Alleen de beste hoogleraren mogen colleges geven aan eerstejaars.’

Bij het afscheid van Dijkgraaf werd ook diens opvolger geïnstalleerd: de Utrechtse geneticus en medicus Hans Clevers. ‘Naast forum, stem en geweten van de wetenschap, moet de KNAW de komende jaren ook roerganger van de wetenschap zijn,’ liet hij de aanwezigen weten.

 Ter gelegenheid van het afscheid van Robbert Dijkgraaf, die als universiteitshoogleraar aan de UvA verbonden blijft, heeft Folia Magazine deze week in samenwerking met Het Parool een speciale bijlage uit.