Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Meer geld voor goed presterende universiteiten en hogescholen

Jeff Pinkster,
9 maart 2012 - 15:07
Betreft
Deel op
De overheid stelt extra geld ter beschikking aan universiteiten en hogescholen die goed presteren. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van staatssecretaris Halbe Zijlstra.

Met de koepelorganisaties van universiteiten en hogescholen is afgesproken dat ruim zeven procent van het onderwijsbudget wordt verbonden aan de prestaties. Dit jaar wordt daar nog 80 miljoen euro voor vrijgemaakt. Het bedrag moet oplopen tot 325 miljoen euro in 2016. De afspraken zijn een onderdeel van de prestatieafspraken die Zijlstra sluit met universiteiten den hogescholen.

Met alle universiteiten en hogescholen maakt Zijlstra individuele afspraken over de prestaties die ze moeten gaan leveren. Het gaat dan om zaken als verbetering van de studierendementen, het onderwijs en over de vraag wat ze doen om aansluiting te houden bij het bedrijfsleven. De afspraken zijn van invloed op het geld dat de instellingen krijgen.

Dit kan betekenen dat universiteiten die het beter doen dan andere instellingen meer geld krijgen. Zijlstra benadrukt dat de afspraken die hogescholen en universiteiten met hem maken, ook zullen worden beoordeeld door een onafhankelijke reviewcommissie.
Lees meer over