Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marc Dietrich
actueel

UvA-studenten verzamelen 10.000 handtekeningen voor ‘sleepwet’-referendum

Eva Hofman,
17 augustus 2017 - 10:18
Betreft
Deel op

Ruim voor de deadline van 24 augustus hebben vier UvA-bètastudenten tienduizend handtekeningen verzameld voor een ‘sleepwet’-referendum. Dat melden ze via het officiële twitteraccount @refSleepwet. 

‘Ruim 10.000 handtekeningen binnen,’ tweetten de oprichters van de website sleepwet.nl, waarmee de handtekeningen verzameld werden. ‘Op naar fase 2.’ Die begint zodra de Kiesraad het inleidende verzoek behandelt. Als het referendumverzoek aan alle voorwaarden voldoet, dan krijgt het team zes weken de tijd om 300.000 handtekeningen te verzamelen. 

 

Door de ‘sleepwet’ – officieel de Wet op de inlichtingen en veiligheidsdiensten (Wiv) – krijgen inlichtingendiensten veel meer mogelijkheden om informatie te verwerven. Zo mogen ze meer communicatie en surfgedrag aftappen van mensen die niet verdacht worden van strafbare feiten, kunnen ze apparaten die in verbinding staan met internet hacken en meer informatie delen met buitenlandse diensten. Een te grote inbreuk op de privacy, vinden de studenten. 

 

Eerder sprak Tijn de Vos (20), een van de initiatiefnemers, al met Folia over zijn plan. ‘Die tienduizend voor 24 augustus gaat sowieso lukken,’ zei hij toen. ‘Die driehonderdduizend weet ik niet, maar ik denk wel dat we een krachtig signaal kunnen afgeven. Veel mensen zijn zich er überhaupt niet bewust van dat dit gebeurt.’

 

Lees meer over