Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jente Buskes
actueel

Dode bij brand in studentenflat in Diemen

Sterre van der Hee,
19 juli 2017 - 16:09

In de ‘paarse flat’ van het studentencomplex aan de Rode Kruislaan in Diemen is rond 3.30 uur vannacht brand uitgebroken. Eén persoon is overleden, vier personen raakten gewond. Twee van hen zijn zwaargewond.

Bewoners worden opgevangen in het gemeentehuis aan de D.J. Den Hartoglaan, meldt de bewonersvereniging op Facebook. Ze krijgen tussen 16.30 en 19.00 uur te eten in Theater De Omval. ‘Zo gauw mogelijk gaan mensen onder begeleiding naar binnen om noodzakelijke spullen te pakken.’

Zwart raam

De 17-jarige Jente Buskes (Media & Cultuur, UvA) woont op de eerste verdieping, recht boven de kamer waar de brand uitbrak. Ze was vannacht niet thuis. ‘De brand bleef beperkt tot de begane grond, maar mijn raam ziet er zwart uit.’ Ze mag haar kamer nog niet in: ‘Het trappenhuis is niet goed bereikbaar en de voorzieningen zijn afgesloten. Ik vrees voor mijn foto’s.’

 

Woonstichting De Key vraagt gedupeerden alternatieve woonruimte te vinden en te informeren of de inboedelverzekering vervangende huisvesting dekt. De stichting zegt ‘geschokt’ te zijn en heeft een speciaal telefoonnummer geopend voor betrokkenen: 020 621 4999.

 

Mogelijk aangestoken

De gewonden zijn naar het ziekenhuis gebracht. Experts van Forensische Opsporing zijn gestart met het veiligstellen van sporen en het verrichten van onderzoek. De politie houdt rekening met mogelijke brandstichting.

 

De identiteit van het dodelijke slachtoffer is nog niet bekend. De gemeente Diemen heeft een onderzoek aangekondigd naar het handelen van de brandweer, omdat het slachtoffer pas werd gevonden nadat het sein ‘brand meester’ werd gegeven.

 

Het studentencomplex uit 1972 telt in totaal 182 studentenwoningen. Daarvan zijn er 143 verhuurd, waarvan 15 woningen zijn verhuurd aan internationale studenten. Er wonen veel UvA-studenten.