Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Studenten met USC-lidmaatschap presteren beter

Henk Strikkers,
30 mei 2017 - 10:12

Studenten die staan ingeschreven bij het Universitair Sport Centrum behalen meer studiepunten dan studenten die daar niet staan ingeschreven. Dat blijkt uit onderzoek van het HvA-lectoraat kracht van sport onder ruim 35.000 studenten van vier universiteiten.

Het lectoraat analyseerde het aantal studiepunten dat studenten van de UvA, de Universiteit Utrecht, de Radboud Universiteit en Wageningen University in 2014/2015 haalden. Grofweg een op de drie van die 35.831 onderzochte studenten was lid van een Universitair Sport Centrum.

 

Significant verschil

Studenten met een USC-lidmaatschap behaalden gemiddeld 50,6 studiepunten, tegenover 48,8 voor studenten zonder lidmaatschap. Voor de universiteiten in Utrecht, Wageningen en Nijmegen was dit verschil significant te noemen, maar voor de UvA niet.

 

Zelfs wanneer wordt meegewogen welke cijfers studenten voor hun vooropleiding behaalden, blijkt dat er een significant verschil van 1,3 studiepunt is tussen studenten met en zonder een sportkaart,

 

Actieve student

In dit onderzoek is niet meegenomen of studenten ook daadwerkelijk gebruik maken van hun lidmaatschap of hoeveel zij sporten buiten het sportcentrum om. Daardoor moeten de resultaten voorzichtig worden geïnterpreteerd. Een lidmaatschap kan bijvoorbeeld ook wijzen op het wonen bij de universiteit, of het zijn van een actieve student. Ook dat zou een verklaring kunnen zijn voor de betere prestaties.

 

Wat het precieze effect van sport is wil het lectoraat in een vervolgonderzoek analyseren. Dat onderzoek start waarschijnlijk begin volgend jaar en zal vier jaar duren.