Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Janice Haney Carr (cc, via Wikimedia Commons)
actueel

Vijf AMC-patiënten besmet met resistente bacterie

Carlijn Schepers,
11 mei 2017 - 12:52
Betreft
Deel op

In het AMC zijn vijf patiënten besmet geraakt met VRE, een bacterie die resistent is tegen veel antibiotica. Dit meldt het academisch ziekenhuis op zijn website. De patiënten lagen op de traumatologie- en chirurgieafdeling en zijn inmiddels geïsoleerd.

De VRE-bacterie (vancomycine resistente enterokok) is ongevaarlijk voor gezonde mensen, maar kan bij mensen met een verminderde weerstand een infectie veroorzaken. Deze patiënten, die bijvoorbeeld een chemokuur ondergaan, kunnen dus ziek worden van de besmetting.

Uitstrijkje

Driehonderd patiënten die mogelijk in aanraking zijn geweest met de besmette patiënten krijgen een kit thuisgestuurd voor een uitstrijkje van de anus. Hiermee wordt onderzocht of zij ook besmet zijn. Mocht dit zo zijn dan worden ze gebeld door hun arts en krijgen ze informatie over hoe ze het risico op verspreiding kunnen verkleinen.

De al besmette patiënten of mensen die van besmetting worden verdacht, worden geïsoleerd behandeld. Ook worden de afdelingen waarop VRE is aangetroffen extra schoongemaakt. Hierdoor wordt voorkomen dat de bacterie verder verspreidt en dooft de besmetting uit.

Lees meer over