Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Sebastiaan van de Water
actueel

Universiteitsteam Amsterdam wint Batavierenrace: ‘Ein-de-lijk!’

Sebastiaan van de Water,
1 mei 2017 - 07:28

Zijn shirt is nog nat van het zweet, maar Paul van Duin knuffelt iedereen die hij herkent. ‘Eindelijk! Ein-de-lijk!’ roept de HvA-alumnus. Eindelijk heeft Team Amsterdam de Batavierenrace gewonnen, de grootste estafetteloop van Europa.

Vierde. Tweede. Derde. Tweede. Team Amsterdam vergaarde de voorbije jaren vooral veel frustrerende ereplaatsen bij de Batavierenrace. Vaak stond Paul, als loper en medeorganisator van Team Amsterdam, na de finish dan te strooien met opbeurende woorden voor zijn teamgenoten.


Dat is deze zaterdagmiddag niet nodig. High-fivend, knuffelend en joelend vieren de studenten van de UvA, HvA en VU hun overwinning. Ze hebben het parcours van 176 kilometer tussen Nijmegen en Enschede hardlopend afgelegd in een tijd van 10:23:40, sneller dan alle andere 344 deelnemende teams.

Scouting

De Amsterdamse zege is, naast de inspanningen van de lopers, vooral te danken aan het werk dat Paul van Duin en VU-studenten Bart van Trigt en Danuta Mazurel sinds november hebben verricht. ‘We hebben er eigenlijk te veel tijd aan besteed,’ biecht Bart op. ‘Mijn studie heb ik ondertussen een tijdje verwaarloosd.’

 

Uitslagen van hardloopwedstrijden doorspitten, duizenden namen Googelen, willekeurig passerende hardlopers vragen of ze misschien studeren, het drietal deed alles om de beste in Amsterdam studerende hardlopers op te sporen en bijeen te brengen.

 

Paul maakte zelfs gebruikt van een communicatiestrategie die ook wel bekend staat als spam. Zodra hij de naam van een toploper had geïdentificeerd, gokte hij een email adres a la [voornaam].[achternaam]@gmail.com en verstuurde hij een fraaie brief. Vaak kreeg hij nog antwoord ook.

 

Twintig kilometer per uur

Al die maanden voorbereidend werk betalen zich deze zaterdag op de zandweggetjes van Oost-Nederland uit. Liefst zeven van de 25 etappes worden door een Amsterdamse loper gewonnen. Vooral de prestatie van UvA-student Luca Assorgia (22, economie) is indrukwekkend. Hij legt een etappe van ruim tien kilometer af in iets meer dan een half uur - goed voor een snelheid van 19,73 km/u.

Natasja Jansssen, misselijk tijdens de slotetappe

Slotetappes

Promovendus Natasja Janssen (27, UvA) en VU-student Steijn van Geene (20) mogen de laatste etappes lopen. Aan hen de taak een voorsprong van ruim twee minuten te verdedigen op het Nijmeegse universiteitsteam.


Dat lukt, maar niet zomaar. Een half uur na hun glorieuze finish zit het duo er wat sipjes bij. ‘Ik voel me echt kut,’ vertelt Natasja. ‘Fysiek dan he. Ik ben nog zó misselijk van het lopen.’ Ook Stijn kan nog lang niet genieten. Hij kijkt naar de grond. ‘Ik ben echt over de grens gegaan.’

 

Glorie, zo maakt de 45e Bata duidelijk, komt niet gratis. Opofferingen zijn vereist. Maar je krijgt er wel een knuffel van Paul voor terug.

 

Bekijk hieronder de uitslag van de andere Amsterdamse studententeams:

 Ranking  Team  Oorsprong  Tijd
 28  Aquila  Atletiekclub  13:26:35
 41  Wacky Waving Inflatable  Arm Flailing Tube Men  Fun team  13:54:50
 53  SKITS Bierteam #1  Schaats- en wielerclub  14:09:33
 101  A.S.Z.V. SPONS  Zwemclub  14:56:40
 111  ASAC - Woeste Krijgers  en Amazones  Alpinistenclub  15:06:47
 114  S.K.V. Amsterdam  Korfbalclub  15:07:32
 130  US Handbal  Handbalclub  15:17:37
 153  Amsterdam University  College  University College, verbonden aan VU en UvA  15:30:02
 183  JAWS Amsterdam  Waterpoloclub  15:49:11
 306  Machiavelli  Studievereniging politicologie (UvA)  18:18:07
 313  Mercurius  Studievereniging communicatiewetenschap (UvA)  20:20:37 
Lees meer over