Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

‘Meer bier en minder AFS’ en 15 andere partijen doen mee aan UvA-verkiezingen

Dirk Wolthekker,
13 april 2017 - 17:58

‘Meer bier en minder AFS’ is één van de zestien partijen die in mei meedoet aan de studentenraadsverkiezingen van de UvA.

Veel bekende namen, veel bekende partijen, een enkele nieuwe partij en een paar tegenpartijen. Dat is de oogst van de zitting die het centraal stembureau van de UvA vanmiddag hield om de kieslijsten vast te stellen. In totaal doen er zestien partijen mee.

 

Om te beginnen de lijsten voor de Centrale Studentenraad: aan de verkiezing van de zeven direct te verkiezen zetels in de CSR doen vier partijen mee. Naast De Decentralen, UvA Sociaal en De Vrije Student doet ook Ons kritisch alternatief (Ons) weer mee. Lijsttrekkers van de deelnemende partijen op centraal niveau zijn: Sebastian Proos (De Decentralen), Ken Chew (UvA Sociaal), Guido Bakker (De Vrije Student) en Ruud van der Veen (Ons).

‘We gaan naar geen enkele vergadering, gaan nergens over stemmen en schenken onze bestuursbeurs aan een goed doel’

Op de tweede plaats van Ons staat good old Joris van Wouden. Hij licht de deelname van Ons nog eens toe: ‘We doen zowel op centraal als op facultair niveau mee, net als vorig jaar. We wonnen toen geen zetels, maar we proberen het opnieuw, volgens hetzelfde abstinentieprincipe: we gaan naar geen enkele vergadering, gaan nergens over stemmen en schenken onze bestuursbeurs aan een goed doel. Macht corrumpeert. We gaan de macht niet van binnen uit proberen te veranderen, maar vernietigen. Wij zijn geen brutale luis in de pels, maar een kankergezwel.'

 

Slaafs

Ons is niet de enige partij die de tegenstem wil mobiliseren. Op de bètafaculteit is het afgelopen jaar veel gedoe geweest over de verhuizing van een aantal opleidingen naar de VU. Veel studenten zijn er faliekant op tegen, te meer daar er vier jaar geleden een mammoet bètafaculteit zou worden opgericht door UvA en VU. Deze zogenoemde Amsterdam Faculty of Science (AFS) werd door de medezeggenschap weggestemd, maar veel studenten vrezen dat de AFS door een achterdeurtje alsnog tot stand wordt gebracht.

‘Van onze bestuursbeurzen kopen we bier dat we verdelen onder studenten van de faculteit’

‘Daarom hebben we een partij opgericht die zich vooral richt tegen de dreigende heroprichting van de AFS,’ zegt Parcival Maissan, lijsttrekker van de partij met de curieuze naam: Slaafs – meer bier, minder AFS. ‘Wij zullen ons van alle stemmingen onthouden, behalve als er wordt gestemd over samenwerkingen met de VU en dan stemmen we op voorhand tegen. Van onze bestuursbeurzen kopen we bier dat we verdelen onder studenten van de faculteit.’

 

AMC en Acta

Aan het AMC worden – op nadrukkelijk verzoek van de studenten – wel verkiezingen gehouden, ook al zijn er minder kandidaten (zes), dan zetels (zeven). Jacqueline Groot Antink van het centraal stembureau: ‘Het kiesreglement is in 2014 zodanig aangepast dat, óók als er minder kandidaten dan zetels zijn, er verkiezingen worden gehouden. Die wens hield verband met het verdelen van de portefeuilles na afloop van de verkiezingen. Het aantal behaalde stemmen kan daarbij namelijk van invloed zijn.’

De Vrije Student, dit jaar met één zetel enkel vertegenwoordigd in de CSR, probeert nu ook voet aan de grond te krijgen op de faculteiten

Alle zes kandidaten zijn lid van de medische studievereniging MFAS. Waar eerder UvA Sociaal nog wel eens meedeed aan de verkiezing van de reguliere studentenraad op het AMC – de coassistenten hebben een eigen studentenraad – doet nu alleen MFAS mee. Die partij blijft dus ook komend jaar oppermachtig op het AMC. Aan Acta doet alleen partij Acta Beter mee. Er zijn negen kandidaten voor acht zetels, dus vrijwel iedere kandidaat is zeker van een plaats in de raad.

 

Nieuwe partijen

Naast excentrieke nieuwe partijtjes op de bètafaculteit (in totaal drie) doen er ook aan andere faculteiten naast de bestaande partijen nieuwe partijen mee. Op de FGw de partij Roede met als enige kandidaat Thijs Binnenkade, op de rechtenfaculteit de partij Inter. De Vrije Student, dit jaar met één zetelAangezien één van de faculteiten geen vertegenwoordiger naar de CSR afvaardigde kreeg De Vrije Student die vrij gevallen plek en heeft het twee leden in de CSR. enkel verkozen in de CSR, probeert nu ook voet aan de grond te krijgen op de faculteiten en doet ook mee op de FMG.

 

Veel lijsten van de bestaande partijen zijn gevuld met studenten die al eerder in een van de studentenraden hebben gefigureerd en nu als (bijna) lijstduwers meedoen: Naomi Appelman, Alex Tess Rutten, Jarmo Berkhout, Lianne Hooijmans, Rosa d’Adelhart Toorop, Gerwin Wezelman, Tijmen de Vos, Daan Doeleman en Catherine Hooijer.

 

De studentenraadsverkiezingen vinden dit jaar plaats van 10 tot en met 16 mei. Elke faculteit heeft een eigen studentenraad; het aantal zetels verschilt per facultaire raad. De centrale studentenraad (CSR) telt veertien zetels. De helft daarvan wordt direct gekozen, de andere helft wordt door elk der zeven faculteiten afgevaardigd, één per faculteit dus.