Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Marathonschaatsen.com
actueel

Sport Kort | Godendochter in Oranje en UvA'er met magnifieke ijsbaard

Sebastiaan van de Water,
27 februari 2017 - 10:06

De bewoners van Luleå, een stadje in Zweeds Lapland, weten precies wat je moet doen tijdens een sneeuwstorm. Binnen blijven. Een groepje eigenwijze Nederlanders had echter andere plannen.

Het marathonschaatsen kent een simpele erecode: hoe zwaarder de omstandigheden, hoe glorieuzer de overwinning. Er was dus geen schaatser die aan opgeven dacht, toen vorige week tijdens een 95 kilometer lange race in Luleå opeens een hevige sneeuwstorm losbarstte. UvA-alumnus Johan Hendriks (27) werd slechts dertiende, maar was door zijn majestueuze ijsbaard toch een van de helden van de dag.

 

HvA-student speelt Ajax-idool uit de basis

Ze begon bijna gehecht te raken aan haar plek op de bank, zo vaak was Liza van der Most (23) in 2016 wisselspeler bij Ajax Vrouwen. Maar de student sociaal pedagogische hulpverlening (sph) is terug in de basis. De rechtsback verdreef de bekendste vrouwelijke voetballer van Nederland - Anouk Hoogendijk - uit het elftal, en kreeg vorige week als beloning een uitnodiging voor Oranje van bondscoach Sarina Wiegman.

Tessel van Dongen tijdens haar rugbyperiode

UvA-student presenteert Koningsspelen
Toen haar Olympische rugbydroom vorig jaar in duigen viel, wist Tessel van Dongen even niet wat ze moest doen met haar ongeremde prestatiedrang. Dat is anno 2017 geen probleem meer. De UvA-student onderwijskunde (25) komt tegenwoordig uit voor top basketbalteam Loon Lions, mag over twee maanden met haar twee zusjes de Koningsspelen presenteren, én heeft er sinds vorige week een functie bij. Ze is verkozen tot lid van de atletencommissie van NOC*NSF, een adviesorgaan dat de belangen van sporters behartigt. Ook UvA-alumnus Leonne Stentler zit in die commissie.