Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ruben Drommel
actueel

HvA'ers ontwikkelen bier speciaal voor na het sporten

Bart Lichtenveldt,
27 februari 2017 - 12:25

Drie studenten van de HvA-opleiding sport, management & ondernemen hebben een biertje ontwikkeld dat je zonder wroeging en met goede reden na het sporten kan nemen. Spils bevat namelijk een laag alcoholpercentage en zit vol voedingssupplementen.

‘Het is eigenlijk normaal bier,’ begint Merle Drommel (20), die Spils samen met Zoï Alblas (21) en Sten Boehlé (21) heeft ontwikkeld, ‘maar met vitaminen en mineralen die goed zijn na het sporten en met minder alcohol.’ Wanneer bier meer dan 2 procent alcohol heeft, gaat het namelijk vocht onttrekken aan het lichaam. Dat wil je niet na een potje zweten. ‘Je kunt ook je eigen mineralen- en vitaminepillen slikken, maar die hebben vaak een smaakje. Dit is gewoon alles-in-één. En lekker.’

 

Het idee om een biertje voor sporters te ontwikkelen kwam van Drommel, die zegt er ‘op een dag mee wakker te zijn geworden’. Best knap voor iemand die daarvoor geen bierdrinker was. ‘Nu vind ik het zelf ook erg lekker. Van de bieren die ik tot nu toe heb geproefd vind ik Spils toch het lekkerst,’ geeft Drommel toe.

 

Eiwitten

Drommel vertelt dat ze overwogen hebben om ook eiwitten aan Spils toe te voegen, maar dat zo’n toevoeging de smaak en helderheid van het biertje niet ten goede kwam. ‘De brouwer van brouwerij Hoornse Hop, waarmee we samenwerkten, raadde dat direct af. Hij legde ons uit dat bij het maken van bier, juist de eiwitten uit de drank worden gefilterd,’ vertelt Drommel.

 

Momenteel is Spils alleen te koop bij klimhal Mountain Network Amsterdam, maar het plan is om het bier ook verkrijgbaar te maken bij studentensportverenigingen. Totdat het zover is kun je het hier online bestellen.