Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Zakaria Ait Wakrim
actueel

HvA-docent wil met foto-expositie brug slaan naar Arabische wereld

Jasmijn Van Raemdonck,
13 februari 2017 - 14:27

‘Wat is vrijheid?’ Rond deze vraag draait de foto-expositie ‘The Freedom of Stories’, een initiatief van HvA-docent culturele & maatschappelijke vorming Najat el Hani. Met de mobiele tentoonstelling, die het komende jaar het hele land doorkruist, wil zij een stem geven aan jongvolwassenen uit Nederland, Noord-Afrika en het Midden-Oosten. De foto’s moeten tonen wat vrijheid voor de jongeren in eigen land betekent.

Als oprichter van het project- en adviesbureau Kasbah Neuf, dat de jeugd via kunst en cultuur wil aanzetten tot actief burgerschap en interculturele dialoog, kwam El Hani met dit project op de proppen. ‘Een visuele brug tussen jongvolwassenen hier en daar bouwen,’ zo beschrijft zij het achterliggende doel van deze foto-expositie, die nog tot 3 maart te zien is in het Muller-Lulofshuis van de HvA.

 

Dialoog

Dit moet gebeuren door een dialoog op gang te brengen tussen jongvolwassenen uit Nederland, Noord-Afrika en het Midden-Oosten over wat vrijheid voor hen betekent. ‘Op welke punten stemmen hun denkbeelden over vrijheid overeen en in welke mate verschillen ze van elkaar? En wat kunnen ze vervolgens van elkaar leren?’ Om daar naar aanleiding van de foto’s verder over te spreken is een online platform opgezet voor de fotografen van de expositie.

 

De titel van de expositie, ‘The Freedom of Stories’ licht de HvA-docent als volgt toe: ‘Veel jongeren uit verschillende landen kunnen elkaar niet treffen om politieke of financiële redenen. De bedoeling van deze tentoonstelling is dan ook om de kloof tussen “wij” en “zij” te verkleinen.’ Fotografie doet dienst als sociaal medium om aan ‘visual storytelling’ te doen. ‘Om de kloof tussen beiden te verkleinen is het cruciaal dat de verschillende partijen naar elkaar luisteren,’ onderstreept El Hani.

Foto: Inbal Drue
Foto door Inbal Drue uit Israel, 31 jaar

Grenzen aan de vrijheid

Vrijheid en censuur zijn twee kanten van eenzelfde medaille, vindt El Hani. Een tentoonstelling rond vrijheid kan niet om een gebrek aan vrijheid heen. De meeste foto’s van Arabische jongeren draaien namelijk precies om de inperking van de vrijheid in Noord-Afrika en het Midden-Oosten. ‘Het is vooral de drang naar meer vrijheid,’ vertelt ze, ‘die zij vastleggen in hun foto’s.’

 

Nederlandse deelnemers kunnen zich nog tot 21 februari aanmelden. Hun foto’s zullen dan met de rest van de tentoonstelling door de rest van Nederland toeren. El Hani wacht in spanning af hoe zij vrijheid zullen vastleggen in hun foto’s. Zullen zij eveneens het gebrek of juist de overvloed aan vrijheid die zij ervaren beklemtonen?

 

Met deze expositie wil El Hani vooral de enkelzijdige en negatieve beelden van de multiculturele samenleving in mediaberichten aan de kaak stellen. ‘We willen met deze tentoonstelling ook eens een positief geluid laten horen over de Arabische wereld. Het is een manier om alternatief nieuws te laten zien,’ verduidelijkt El Hani. De bedoeling is om met deze foto-expositie verhalen te brengen die de Nederlandse maar ook de bredere westerse media niet laten zien, zo stelt ze.

Lees meer over