Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Thérèse van Duyl-Schwartze
actueel

Lunteren eert voormalig UvA-hoogleraar Hugo de Vries

Steffi Weber,
23 januari 2017 - 14:46
Betreft
Deel op

De UvA was jarenlang de werkgever van één van de grootste biologen die Nederland ooit heeft gehad. Niet alleen de UvA pocht met zijn voormalige hoogleraar Hugo de Vries, ook Lunteren - waar De Vries na zijn emeritaat ging wonen - is trots op één van haar bekendste inwoners. Dit weekend werd een borstbeeld onthuld in het Gelderse plaatsje.

Een beetje zuur voor de UvA is het wel. Uit de archiefgegevens van het Nobelprijscomité blijkt dat UvA-hoogleraar Hugo de Vries driemaal werd genomineerd voor de prijs voor de biologie, maar bij twee van de drie voordrachten staat foutief vermeld dat hij verbonden is aan de Universiteit van Lunteren. Het 12.000 inwoners tellende plaatsje op de Veluwe was 17 jaar lang de woonplaats van De Vries en in het Gelderse dorpje zijn ze dan ook uiterst trots op de bioloog en geneticus. Afgelopen weekend was er de feestelijke onthulling van een borstbeeld van de befaamde bioloog, die ook wel de Nederlandse Darwin wordt genoemd.

Foto: Sofia Feenstra
Een foto van de buste

De Vries, van 1881 tot 1918 hoogleraar plantenkunde aan de UvA, geldt als een van de grondleggers van de moderne evolutiebiologie. Hij is vooral bekend om zijn mutatietheorie, waarin hij stelt dat nieuwe soorten met sprongen kunnen ontstaan en niet alleen maar, zoals Darwin stelt, in zeer kleine stappen. Begrippen als gen en mutatie hebben we te danken aan De Vries.

 

In 2015 hield een dorpsgenoot een praatje over De Vries ter eren van zijn 80e sterfjaar, vertelt Peter Zuurbier, initiatiefnemer van het borstbeeld. ‘De beste man heeft hier een flink aantal jaar gewoond en we hebben hier het Parkhotel Hugo de Vries, maar slechts weinigen kennen het verhaal erachter. Toen dacht ik: hier moeten we eigenlijk iets mee! Want zo zit ik dan ook wel weer in elkaar.’

 

Nog diezelfde avond raakte hij aan de bar in gesprek met een kunstenaar, die het wel zag zitten om een buste te maken van de befaamde bioloog. Die is sinds afgelopen weekend te bewonderen in Museum Lunteren, Dorpsstraat 55, in een vaste afdeling van het museum over professor De Vries. 

Lees meer over