Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: AUC
actueel

Redactie erkent fouten in Keuzegids Universiteiten

Willem van Ewijk,
16 november 2016 - 16:28

In de Keuzegids Universiteiten zoals die dinsdagochtend is gepubliceerd, stonden fouten. Zo stelde de Keuzegids dat de voertaal op het Amsterdam University College (AUC) Nederlands is, terwijl er Engels wordt gesproken.

De fouten zijn opgemerkt door de University College Student Representatives of the Netherlands (UCSRN) – een landelijke vertegenwoordiging van studenten van acht University Colleges in Nederland. De Keuzegids maakte een aparte ranglijst voor de tien Nederlandse University Colleges. Het AUC staat op de zesde plek, met 82 punten. Nummer één is Den Haag, dat 90 punten scoorde.

 

Volgens de UCSRN staat de ranglijst ‘bol van feitelijke onjuistheden’. Zo heeft het University College Utrecht volgens de Keuzegids 473 eerstejaars studenten, terwijl het er in werkelijkheid 240 minder zijn, zegt Joris van Schie, voorzitter van de UCSRN en student aan het Amsterdam University College. Volgens UCU-decaan James Kennedy heeft de Keuzegids het UCU verward met een ander Liberal Arts and Sciences programma van de Universiteit Utrecht, dat losstaat van het UCU.

 

De Keuzegids stelt dat ze de voertaal van instituten controleert aan de hand van de websites. De University Colleges van Maastricht, Utrecht en Amsterdam zouden volgens de gids Nederlands als voertaal hebben, maar op hun websites stond dat dit Engels is. Ook zou de Keuzegids fouten hebben gemaakt met de slagingspercentages. Op het Roosevelt University College in Middelburg en het Utrecht University College – beide verbonden aan de Universiteit Utrecht – zouden er meer eerstejaars doorstromen naar het tweede jaar dan de Keuzegids aangeeft.

 

Nationale cijfers

Frank Steenkamp, directeur van het Centrum Hoger Onderwijs Informatie, dat de Keuzegids samenstelt, erkent dat dat er fouten zijn gemaakt. De fouten over de instroom in Utrecht en Middelburg zouden uit de database Studiekeuze123 komen. Ook wat de doorstroom van eerstejaars in Utrecht betreft is de Keuzegids afhankelijk van nationale cijfers.

 

Steenkamp noemt het ‘een storm in een glas water’, te meer omdat de gegevens al zijn aangepast in de digitale versie van de Keuzegids. ‘Wij hebben alleen excuses aangeboden voor een paar beschrijvende feiten die niet correct waren,’ zegt Steenkamp.

‘Hij baalt er blijkbaar van dat University College Utrecht niet gelijk scoort met Maastricht en haalt van alles uit zijn verband om zijn gram te halen.’

Herdruk
Twee jaar geleden paste de redactie van de Keuzegids Universiteiten haar ranglijsten aan nadat was gebleken dat er over honderden bacheloropleidingen onjuiste cijfers over uitval in het eerste studiejaar gegeven waren. De uitgever trok bovendien de eerste druk van de gids per direct in. ‘Fouten zijn fouten,’ zei Steenkamp destijds. ‘En bij honderden kleine fouten past maar één conclusie: je boek intrekken en een aangepaste versie voorbereiden.’

 

Dit jaar hebben de fouten volgens Steenkamp geen gevolgen voor de ranglijst. Hij betreurt het dat de UCSRN haar kritiek op de Keuzegids openbaar maakt. ‘Maar hij [Joris van Schie, red.] baalt er blijkbaar van dat University College Utrecht niet gelijk scoort met Maastricht en haalt van alles uit zijn verband om zijn gram te halen,’ zegt Steenkamp. Joris van Schie is student aan het Amsterdam University College.