Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: BNN
actueel

Folia 9 is er

Bob van Toor,
9 november 2016 - 06:00
Betreft
Deel op

Als je als academische gemeenschap een commissie aanstelt, en dan niet unaniem staat te jubelen om het zwaard van Damocles dat de commissie vervolgens boven je hoofd hangt, is dat dan iemands schuld? Of de schuld van niemand? Hoe het ook zij, collegevoorzitter Geert ten Dam en rector magnificus Karen Maex kiezen liever enkele zorgvuldige woorden van nuance en waarschuwing dan één van die vrolijke kleurtjes.

Wie hebben er wel schuld? Eigenlijk iedereen op de hele wereld, observeert UvA-alumnus Victor Broers in een vraaggesprek naar aanleiding van zijn nieuwe boek Waarheid, waarden & welvaart. Staten, individuen, zelfs elk muntje staat garant voor een beetje krediet: een enorme collectieve schuld die we nooit meer terug kunnen betalen. Een schuldenjubileum met massale kwijtschelding zou een oplossing kunnen zijn, stelt Broers. Het zou ook helpen als economen wat meer buiten hun wereld van groeimodellen kijken.


Waar we ons in elk geval allemaal schuldig aan maken, is stereotypering. Maar wanneer een stereotype uitgroeit tot discriminatie kan dat leiden tot de afgrijselijke uitwassen waar de Joodse geschiedenis helaas mee is doorspekt. En dat is niet opgehouden na 1945. Niod-onderzoekers Evelien Gans en Remco Ensel onderzochten antisemitische uitingen in de laatste decennia: bij politiek rechts maar zeker ook bij links, en groepen als voetbalsupporters of de Turkse gemeenschap in Nederland.


Dan voelt het toch redelijk spannende werk van HvA’er Bastiaan Rosman – drugstester voor BNN’s Drugslab – bijna onschuldig aan. Toch vertellen de mic-student en zijn medepresentatoren/proefkonijnen dat ze geen drugsgebruik willen aanmoedigen en er altijd EHBO in de studio is. En over tripsitten voor je medepresentator, oranje apen zien en bewegende broodjes.


Geheel buiten de schuld van stadseconoom en HvA-lector Willem van Winden gaf zijn vaatwasser de geest – met praktische hulp van een expert leerde hij die repareren. Aanleiding voor Van Winden, gast op het Gala van de Wetenschap op 22 november, om te reflecteren op praktisch en wetenschappelijk onderwijs: is het de schuld van te theoretisch geschoolde studenten als ze met hun scriptie in de knel komen, of van de professoren die ze nooit praktisch hebben laten oefenen?


Tot slot in deze Folia een andere gast op het Gala; schuldig aan heel wat tandenknarsen binnen de natuurkunde. Erik Verlinde lanceerde deze week in het holst van de nacht zijn langverwachte artikel waarin hij een baanbrekende zwaartekrachttheorie uiteenzet, en en passant het bestaan van donkere materie – een van de bouwstenen van ons begrip van het verre universum – ontkent. Dat wordt me het Galaatje wel.


Aan u om de Folia zo snel mogelijk uit de bakken te grijpen. Weet u volgende week, bij de stembus, op het Gala, of op een LSD-feestje nog steeds niet hoe de vork nou écht in de steel zit? Dan is het toch echt uw eigen schuld.

Lees meer over