Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Guido van Nispen (cc, via Flickr)
actueel

Chef John Halvemaan wint Johannes van Damprijs

Willem van Ewijk,
28 oktober 2016 - 14:00

John Halvemaan heeft de Johannes van Damprijs gewonnen die de Universiteit van Amsterdam jaarlijks uitreikt. De jury waardeert zijn bijdrage aan de Nederlandse gastronomie.

De Johannes van Damprijs is een oeuvreprijs voor koks en schrijvers die een bijdrage hebben gegeven aan de verspreiding van kennis van de internationale gastronomie. De prijs wordt uitgereikt door de Universiteit van Amsterdam. Dit jaar is het voor het eerst dat een Nederlander de prijs wint. Halvemaan werkte als chef van restaurant La Rive in het Amstelhotel en heeft sinds 1989 zijn eigen restaurant: Halvemaan. Het ligt aan de Van Leijenberghlaan in Amsterdam-Zuid en had in de jaren negentig een Michelinster.

Foto: Monique Kooijmans
John Halvemaan

Bloemkool en asperges

Volgens de jury heeft John Halvemaan ‘een belangrijke bijdrage geleverd aan de opleiding van een generatie koks die nu furore maken’. Hij speelt een belangrijke rol bij de ‘herwaarweerdering van historische Nederlandse regionale ingrediënten en recepten’. Op het menu van zijn restaurant staan onder meer Hollandse asperges met garnalen, en een gerecht met bloemkool en inktvis.

 

De prijs wordt op 4 november uitgereikt bij aanvang van de Kookboeken7daagse. Eerder wonnen Claudia Roden (2012), Harold McGee (2013) en Carole Petrini (2014) de Johannes van Damprijs. De prijs is vernoemd naar culinair recensent en auteur van kookboeken Johannes van Dam, wiens uitgebreide culinaire bibliotheek tegenwoordig door de UvA wordt beheerd.