Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

CDA wil basisbeurs herinvoeren

Henk Strikkers,
11 oktober 2016 - 09:23

In het verkiezingsprogramma van het CDA staat de afschaffing van het leenstelsel en de herinvoering van de basisbeurs. Dat meldt de Volkskrant vanochtend. De partij wil de kosten deels dekken door het studentenreisrecht te vervangen door een trajectkaart.

In 2015 werd de basisbeurs afgeschaft door een meerderheid van VVD, PvdA, D66 en GroenLinks. Die partijen vonden dat de basisbeurs bijdroeg aan ongelijkheid in het onderwijs, omdat ook studenten met rijke ouders die beurs kregen, terwijl ze die misschien niet nodig hadden.

 

Het CDA was destijds tegen, omdat het vond dat studeren te duur zou worden. Na de invoering zei de partij nooit eenduidig dat het de invoering wilde terugdraaien, tot nu. Daar moeten studenten overigens wel een deel van hun studentenreisrecht voor inleveren: het CDA wil dat studenten enkel gratis kunnen reizen tussen de stad waar ze wonen en de stad waar ze studeren.

 

Ook de SP en de PVV waren bij de invoering felle tegenstanders van het leenstelsel. De PVV nam er niets over op in haar verkiezingsprogramma, de SP presenteert haar programma donderdag. De verwachting is dat ook zij de basisbeurs wil herinvoeren.