Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Puamella, cc via flickr
actueel

Politie wil proef met DNA-technieken die HvA ontwikkelde

Bart Lichtenveldt,
10 oktober 2016 - 14:02

Het onderzoek van de HvA naar het gebruik van mobiele DNA-technieken op een plaats delict krijgt mogelijk een groot vervolgonderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (het NFI). Proefleider en HvA-lector forensisch onderzoek Christianne de Poot is blij met de aandacht voor haar werk.

Met de nieuwe mobiele DNA-technieken kunnen rechercheurs op een plaats delict binnen enkele uren al zien of gevonden sporen overeenkomen met informatie uit de nationale databank. Afhankelijk van de ernst van het misdrijf kan dan besloten worden om met deze informatie iets te doen, zoals het aankloppen bij een verdachte of het vrijgeven van een signalement.

 

Samen met haar promovendi van de VU deed De Poot sinds 2012 onderzoek naar de invloed die dergelijke technieken hebben op de recherche-praktijk. Met in scene gezette plaatsen delict bekeken ze de werkwijze van rechercheurs met en zonder de technieken. Daaruit bleek vooralsnog dat de negatieve invloeden van de mobiele technieken op beslissingen die gemaakt worden tijdens het onderzoeken van plaatsen delict, ondervangen kunnen worden.

 

‘We hopen van harte dat het nu ingediende onderzoeksvoorstel voor vervolgonderzoek wordt gehonoreerd, en dat de HvA samen met de Nationale Politie, het Nederlands Forensisch Instituut, het Openbaar Ministerie en de Politieacademie kan onderzoeken wat de effecten zijn van deze technieken in echte zaken,’ vertelt een enthousiaste De Poot. Als de subsidie in december wordt toegekend, kan er naar schatting al in begin 2017 met de onderzoeken gestart worden.