Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Faculteit DMCI moet flink bezuinigen

Henk Strikkers,
6 oktober 2016 - 12:18

De HvA-faculteit Digitale Media & Creatieve Industrie (DMCI) moet bezuinigen. Dat blijkt uit een interne mail die decaan Geleyn Meijer aan alle medewerkers van de faculteit heeft gestuurd en die in bezit is van Folia. ‘We moeten scherp aan de wind varen,’ zegt Meijer.

In de mail, die enkele weken geleden is verzonden, stelt Meijer eerst dat de faculteit vierhonderd studenten meer heeft dan vorig jaar en dat dit positief is. Over de financiële positie heeft Meijer echter geen goed nieuws. Hij schrijft dat er in de eerste helft van het jaar ‘forse overschrijdingen’ van de begroting zijn geweest. Om te voorkomen dat de begroting voor het hele jaar overschreden wordt heeft Meijer ‘maatregelen moeten nemen die pijn doen,’ schrijft hij.

 

Stop op opleidingsbudget

‘Zo zijn we terughoudend in het vervullen van nieuwe vacatures en vervangen we collega’s die met verlof gaan niet. Ook hebben we voor 2016 een stop gezet op het opleidingsbudget voor alle medewerkers van de faculteit,’ valt te lezen in de mail. In een telefoongesprek legt Meijer uit dat het daarbij gaat om ‘het niet-aangaan van nieuwe afspraken. Medewerkers die al een cursus hebben gepland, mogen deze nog volgen. Maar medewerkers die graag dit najaar scholing willen volgen en dat aan hun teamleider vragen - ook al kan dat goede redenen hebben - vragen we dat uit te stellen tot volgend jaar.’

 

Daarnaast is de faculteit ‘terughoudend in de vervanging van laptops en mobiele telefoons’ en zijn ‘de openingstijden van de uitleenbalie en ICT-support’ teruggebracht, is te lezen in de brief. Bovendien wordt een aantal projecten ‘getemporiseerd’, vertelt Meijer. ‘Denk daarbij aan het ontwikkelen en vernieuwen van onderwijs.’ Ook moet er volgens Meijer efficiënter gewerkt worden, bijvoorbeeld door betere samenwerkingen tussen afdelingen en opleidingen en het kenniscentrum. Daarmee hoopt de faculteit dit jaar binnen haar begroting te blijven.

Volgens Meijer is het onvermijdelijk dat er volgend jaar minder fte zullen werken aan zijn faculteit

Ook voor volgend jaar staat de faculteit voor ‘een nieuwe uitdaging’, zo vervolgt de brief aan de medewerkers. Door een verandering in de geldstroom van het ministerie van Onderwijs, Cultuur & Wetenschap naar de hogescholen heeft de HvA – en daarmee ook de Faculteit DMCI – minder te besteden. ‘Dat betekent dat het onvermijdelijk is dat we in 2017 met minder mensen, het onderwijs en onderzoek gaan doen. Krimp dus,’ schrijft Meijer.

 

Flexibele schil

Telefonisch stelt hij dat de faculteit geen afscheid zal nemen van mensen in vaste dienst, al is de faculteit ‘voorzichtig’ met het aangaan van vaste contracten. ‘Maar we moeten scherp aan de wind varen en zijn afhankelijk van jojo’ende studentenaantallen. Dat moeten we opvangen met een flexibele schil van mensen met tijdelijke contracten.’ Volgens Meijer is het onvermijdelijk dat er volgend jaar minder fteFte staat voor fulltime-equivalent, dat is het aantal mensen in dienst uitgedrukt in het aantal fulltimewerkweken. zullen werken aan zijn faculteit. ‘Zoals het er nu naar uitziet kunnen we dat doen via natuurlijk verloop,’ schrijft Meijer in zijn brief.

 

Bovendien ziet Meijer dat het zijn faculteit lukt om meer geld van het bedrijfsleven aan te trekken, ‘bijvoorbeeld bij onze nieuwe master Digital Design,’ vertelt Meijer. Daarbij is echter een kink in de kabel gekomen omdat de faculteitsraad geen akkoord heeft gegeven voor de oprichting van de master. Op de website van de master is vanochtend bovendien een bericht geplaatst waarin alle eerder verstrekte informatie over een pilot wordt ingetrokken.

 

Desalniettemin heeft Meijer er het volste vertrouwen in dat het goed gaat komen met zijn faculteit. ‘Maar ik ga niet zeggen dat het gemakkelijk wordt.’

Lees meer over