Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bram Belloni
actueel

Folia 4 is er!

Altan Erdogan,
28 september 2016 - 06:00
Betreft
Deel op

Wetenschap en onderwijs zijn als het leven zelf: vallen en opstaan, blijven proberen en – om in de sfeer van de tegeltjeswijsheden te blijven – natuurlijk vaart niemand wel zonder een portie geluk. Als echt alles meezit, zou je zomaar genomineerd kunnen worden voor de Nobelprijs.

In Folia vertelt natuurkundige Erik van Heumen (UvA) hoe naast het harde doorwerken ook toeval een rol speelde bij een doorbraak in zijn vakgebied. In San Diego hielp hij collega-wetenschappers om een soort supermicroscoop onder zeer koude omstandigheden te laten werken. Het blijkt een grote stap te zijn op weg naar veel duurzamere elektronica. ‘Stoppen was geen optie; het moest en zou werken!’ Wie weet is in Californië de kiem gelegd voor een Nobelprijs.

 

Nergens staat dat je de beste wetenschapper moet zijn in je vakgebied om die Nobelprijs te kunnen winnen. De komende week worden de laureaten per vakgebied bekend gemaakt. Het is het slotstuk van ruim tien maanden overleg achter de schermen. Hoe maak je dan kans op de Nobelprijs?  Folia sprak met een Amsterdamse wetenschapper die, net als velen wereldwijd, met een briefje vanuit Stockholm was uitgenodigd om wetenschappers te nomineren.

 

Talent en doorzettingsvermogen brachten Haro Kraak en Merlijn Kerkhof ook ver. Ze studeerden samen journalistiek aan de UvA; nu verdienen ze hun geld als schrijver. Deze maand publiceerden beiden een veelbelovend debuut – binnen één week tijd. Folia interviewt het duo over hun ambities, de journalistiek en over waarom schrijven zo leuk is.

 

Floor, het debat- en activiteitencentrum van de HvA, bestaat vijf jaar. We kijken terug én vooruit met programmamanager Eva Biesiot. Wat haar betreft kunnen er nog veel meer studenten naar de evenementen komen. ‘De HvA draait niet alleen om boeken en colleges.’

Lees meer over