Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mats van Soolingen
actueel

HvA en UvA scoren weer slechtst bij studenten met een handicap

Henk Strikkers,
20 september 2016 - 09:48

De UvA en de HvA scoren in de Nationale Studentenenquête (NSE) weer het slechtst in hun categorie bij het oordeel van studenten met een beperking. Dat blijkt uit een rapportage die het Centrum Hoger Onderwijs Informatie (CHOI) opstelde op basis van die NSE. De UvA scoort als enige universiteit een onvoldoende, de HvA doet dat als enige grote hogeschool.

De HvA en UvA bungelen al jaren onderaan als het gaat om het oordeel van studenten met een beperking. De HvA was bij de eerste rapportage in 2013 tiende van de elf grote hogescholen en zakte vorig jaar naar plek elf waar ze ook dit jaar te vinden is. De HvA scoort met name slecht op het gebied van voorlichting en de eerste opvang van studenten met een functiebeperking. Op elk punt scoort de HvA duidelijk onder het landelijk gemiddelde. Enkel in de categorie kleine hogescholen is er een hogeschool die slechter scoort, namelijk de particuliere hogeschool Saxion Next.

 

De UvA is sinds de eerste rapportage vaste prik onderaan de lijst, nog nooit stond ze op een andere plek dan dertiende van de dertien. De universiteit scoort met name slecht op het gebied van voorlichting en praktische hulpmiddelen voor studenten met een beperking. Enkel op de factoren Begrip van docenten en Kennis van docenten scoort de universiteit niet duidelijk ondergemiddeld, al heeft ze ook daarbij de laagste score.

 

Het CHOI schijft jaarlijks een rapportageDownload hier de rapportage in pdf. op basis van de Nationale Studentenenquête. Studenten die in dat onderzoek aangeven last te hebben van een beperking worden meegenomen in deze rapportage. Het spectrum beperkingen varieert van ingrijpende psychische of lichamelijke handicaps tot zaken als dyslexie, concetratieproblemen en ADHD.

 

Naar aanleiding van het onderzoek van vorig jaar liep Folia een dag mee met de zeer slechtziende student Jacintha Brehler, die ook last heeft van multiple sclerose. Lees hier het verhaal terug.